Allergenenmanagement van A tot Z
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Allergenen­ma­na­gement van A tot Z

  • 13 mei 2024
  • Door: Judith Witte

“Ik ben blij dat het overmatig gebruik van PAL-waarschuwingen als een voedselveiligheidsissue wordt gezien”, begint Marjan van Ravenhorst, eigenaar van Allergenen Consultancy. “FNLI, CBL, NVWA, VWS en patiëntenorganisaties hebben dit samen goed opgepakt. Het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid bepaalt dat je er alles aan moet doen om kruisbesmetting te voorkomen, maar als dat niet volledig lukt moet een risicobeoordeling uitgevoerd worden. We gaan van ‘waarschuwen voor de zekerheid, naar: ‘je mag niet waarschuwen; ténzij je kunt aantonen dat er daadwerkelijk een risico is’. Dat risico moet je vervolgens kunnen onderbouwen.” (Meer informatie hierover in het artikel 'Nieuw allergenenbeleid, aangescherpte regelgeving'

Aan de bak

“Dit vraagt om een omslag in het denken bij de voedselverwerkende industrie voor het gebruik van een PAL-waarschuwing”, verwacht Marjan. “Voor wie al werkt vanuit een risicosystematiek als VITAL, verandert er misschien niet zo veel. Hoewel er andere referentiewaarden gebruikt worden en meer nadruk op bewijs komt te liggen. Maar wie nog niet gewend is aan een risico gebaseerde aanpak voor kruisbesmetting met allergenen, moet de komende tijd echt aan de bak: informatie opvragen van alle leveranciers, je processen in kaart brengen, reinigingsvalidaties uitvoeren, noem maar op.”

Excel-eilandjescultuur

Maar ze heeft een tweede zorg: “Als we lezen over terugroepacties met betrekking tot allergenen, is de oorzaak heel vaak terug te voeren op ándere oorzaken dan kruisbesmetting. Dan gaat het om grondstoffen die een keer ergens anders zijn ingekocht en waarvan informatie afwijkend is, om recepturen die niet zijn aangehouden, etiketten die niet ge-update zijn met nieuwe informatie, of over verwisseling - waardoor een verkeerd etiket op een verder goed product is geplakt-. Dit soort fouten kunnen ontstaan omdat in veel bedrijven nog steeds een ‘Excel-eilandjescultuur’ heerst.” 

“Wat mij betreft moet de focus bij allergenenmanagement veel breder getrokken worden,” zo beluit ze haar pleidooi. “Het voorkomen van kruisbesmetting is één. Daarnaast moet er intern meer aandacht komen goed databeheer. Bedrijven moeten zich realiseren dat onjuiste etiket- of productinformatie een voedselveiligheidsrisico vormt voor mensen met een voedselallergie. Om dit te beheersen moet niet alleen het productieproces op orde zijn, maar het gehele data- en allergenenmanagementsysteem.”

www.allergenenconsultancy.nl

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024