Reiniging zorgt voor continuïteit bij vleeshandel Mulder
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Reiniging zorgt voor continuïteit bij vleeshandel Mulder

  • 13 mei 2024
  • Door: Esther van der Lelie

In 2022 woedde bij Vee- en vleeshandel Mulder in Twello brand. Het slachthuis ging verloren. Maar eigenaar Daniel Clauzon liet zich niet kisten. Hij bouwde een vernieuwd slachthuis op, met moderne apparatuur en een compleet reinigingssysteem van LETS. 

“Veertien jaar geleden, in 2010, kwam ik als zzp’er bij Vee- en vleeshandel Mulder werken als slachter/uitbener. Ik groeide door als chef en nam in 2019 het bedrijf over.” Daniel Clauzon vertelt enthousiast over zijn bedrijf, waar hij met zo’n 25 medewerkers, op islamitische wijze, schapen, lammeren en geiten slacht voor verkoop aan de groothandel. Ook laten andere bedrijven hun vee bij Mulder slachten. De eigen winkel naast het slachthuis is er om vlees aan particulieren te verkopen, met extra aanbod van rundvlees, kalfsvlees en kipproducten.

Brand in het slachthuis

Vee- en vleeshandel Mulder heeft een heftige tijd achter de rug. Daniel wrijft over zijn hoofd als hij terugdenkt aan de dag dat hij om 05:00 uur bij het bedrijf aankwam en rook uit de schoorsteen zag komen. “Ik deed de deur open en alles was zwart. Ik belde meteen de brandweer.” De oorzaak bleek kortsluiting. “De brand viel mee, maar er was enorm veel roetschade. Het slachthuis was verwoest.” Daniel dacht met ‘een beetje schoonmaken’ de boel weer op te kunnen knappen. De werkelijkheid was anders. “Ik schrik niet zo snel, maar wat er na zo’n brand op je afkomt, is nieuw en heel veel. Overleg met de verzekeraar, het volgen van de juiste procedures, het maken van keuzes,  zoveel vragen: Gaan we door of niet? En als we doorgaan, hoe doen we dat?” Daniel besloot het huurpand te kopen en voor opbouw te gaan.

Nieuw reinigingssysteem 

Bij de brand was ook het reinigingssysteem verloren gegaan, dus deze moest opnieuw worden aangelegd. Daniel belde met LETS bv uit Dronten. Guustaaf Hoekstra, commercieel directeur LETS bv, weet dat nog goed. “Ik kende Daniel al, hij had eerder op een veiling een machine in onderdelen gekocht die wij voor hem in elkaar hebben gezet. Nu had hij pech met de brand. Wij wilden hem graag helpen en hebben alles vernieuwd wat binnen ons werkgebied ligt, zoals een rvs-bedrijfsinrichting, leidingen, compressor, tapwatersysteem, persluchtsysteem en een nieuwe reinigingsunit.

Guustaaf Hoekstra (l) en Daniel Clauzon

Schoon maakt veilig

LETS bv is thuis in de vleesbranche. “Wij zijn er voor de vlees- en visbranche, de AGF-sector, bakkerijen en producenten van kant-en-klare maaltijden. Bij de bedrijven in deze branches leveren en installeren we al meer dan 40 jaar reinigingssystemen, zoals wasunits, bedrijfsinrichting en alles ertussen in. Zodat hun productieruimtes voldoen aan de strenge eisen voor voedselveiligheid. Ik houd van mijn werk, van de mentaliteit in de branche, het lef en de drive, de relatie met onze klanten en het sparren als ondernemers onder elkaar. Met onze hightech en innovatieve hygiëneoplossingen dragen wij bij aan hun ambitie voor het leveren van kwaliteitsproducten.”

Een nieuwe supermoderne slachterij

De klus bij Mulder had planningstechnisch heel wat voeten in aarde. Guustaaf: ”Elke keer kwam er wat bij. Daniel stuurde ons berichtjes als ‘Kunnen jullie ‘even’ wat extra leidingwerk doen?’ Die vragen beantwoorden wij graag. Zeker in dit soort situaties wil je flexibel zijn. Maar als we het doen, doen we het goed. ‘Even’ is er niet bij, we leveren kwaliteit. Soms ‘knetterde’ dat bij ons intern en ontstond er bij Daniel bijna paniek. Maar samen werkten we hard naar de deadline toe.” 

Na acht maanden, op 15 januari 2024, was het zover: de opening van het vernieuwde slachthuis. “Wat een metamorfose, het is een supermoderne slachterij geworden”, vertelt Daniel met een lach op zijn gezicht. De medewerkers, die tijdelijk in een ander slachthuis werkten, zijn weer terug en ook blij. De nieuwe situatie brengt verbeteringen in schoonmaak, efficiency en ergonomie. Mulder is ingericht op de toekomst.

Fijne en transparante samenwerking

Daniel en Guustaaf kijken terug op een bijzondere periode met een fijne samenwerking. Daniel: “Ik ben heel tevreden, ik kreeg goed en duidelijk advies en het resultaat klopt met wat er is beloofd.” Guustaaf: “Onze theorie is gestaafd aan de praktijk. Hierdoor kunnen wij een transparant beeld schetsen over wat er nodig is, wat er gaat gebeuren en wat het resultaat is. Het was een mooi project met prettig contact. Onze jongens hebben goed hun best gedaan, zij verdienen de complimenten.”

De continuïteit van Mulder is geborgd. Twee wensen van Daniel zijn gerealiseerd: een toekomst voor zijn jongens en het veilig blijven leveren van een goed stuk vlees aan zijn (nieuwe) klanten.

www.muldervlees.nl
www.letsbv.nl

Foto's © Hissink

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024