Omzet voedingsindustrie daalt fors met 10 procent
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Omzet voedings­in­du­strie daalt fors met 10 procent

  • 23 mei 2024
  • Door: Ron Duijkers

De Nederlandse voedingsindustrie zag de omzet in het eerste kwartaal van 2024 met bijna 10 procent dalen. Maart was met een omzetdaling van 11,9 procent de grootste uitschieter. Ook januari (-9,6 procent) en februari (-7,4 procent) lieten aanzienlijke dalingen zien. De dalende afzetprijzen in de voedingsmiddelenindustrie speelden hierbij een belangrijke rol. In totaal daalden de afzetprijzen van voedingsmiddelen in het eerste kwartaal met 1 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

De omzetdaling in de voedingsindustrie was zowel op de binnenlandse als buitenlandse markt merkbaar, maar de export leed het meest. De buitenlandse omzet daalde met 11 procent, terwijl de binnenlandse omzet met 8,2 procent afnam vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar. Vooral in januari en februari was de terugval in de export significant groter dan de binnenlandse omzetdaling. In maart was dit verschil echter minimaal, met een exportdaling van 11,8 procent en een binnenlandse daling van 12,1 procent.

Prijzen spijsoliën en vetten onder druk

De afzetprijzen in de voedingsindustrie daalden in het eerste kwartaal met 1 procent. De grootste prijsdalingen vonden plaats in de spijsoliën- en vettenindustrie (-13,1 procent), de diervoederindustrie (-12,7 procent) en de meelindustrie (-4,5 procent). Minder sterke prijsdalingen werden gezien in de zuivelindustrie (-2,9 procent) en de slachterijen en vleeswarenindustrie (-2,6 procent). Positieve prijsontwikkelingen waren er alleen in de visverwerkende industrie (+1,1 procent) en de groente- en fruitverwerkende industrie (5,8 procent).

Licht herstel in aantal bedrijven

Ondanks de omzetdaling nam het aantal bedrijven in de voedingsindustrie licht toe, van 7845 aan het begin van het eerste kwartaal tot 7870 aan het einde ervan. Vooral het aantal grote bedrijven groeide met 2,2 procent, terwijl het aantal middelgrote bedrijven met 2,9 procent afnam. De meeste groei werd gezien in de spijsoliën- en vettenindustrie (+8,3 procent) en de slachterijen en vleeswarenindustrie (+1,8 procent). De meelindustrie kende daarentegen de grootste afname in het aantal bedrijven (-4,3 procent).

Weinig faillissementen in de sector

Ondanks de dalende omzet en afzetprijzen gingen in het eerste kwartaal slechts vier bedrijven in de voedingsindustrie failliet. Dit is een klein aantal in vergelijking met de totale industrie, waar in dezelfde periode 74 faillissementen werden uitgesproken. Dit wijst op een relatief stabiele sector ondanks de financiële tegenwind.

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024