Column Pieter Vos: Geef het een kans
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Column Pieter Vos: Geef het een kans

  • 17 juni 2024
  • Door: Pieter Vos , directeur Nutrilab

Een rechts kabinet staat op het punt van aantreden. De - met name linkse - media reageren uiterst kritisch; in columns en opiniestukken heerst de negativiteit. Nu is er niets mis met het stellen van kritische vragen, maar voor mijn gevoel schiet het zo dóór. De media schieten de initiatieven in beginsel al volledig af. 

Het is een tendens die ik overal om me heen waarneem. Niet alleen journalisten lijken ermee ‘besmet’. Wat het ook is; bij nieuwe ideeën wordt de kont tegen de krib gegooid en plaatst de toehoorder talloze kanttekeningen. ‘Ja, maar…’ zegeviert. 

Het maakt ieder voorstel voor verandering of vernieuwing bij voorbaat kansloos. Dat vind ik verschrikkelijk jammer, want er zijn zoveel mensen met mooie creatieve ideeën. En die kunnen echt óveral vandaan komen; ook van de medewerkers op jouw werkvloer. Neem ze serieus!

Hoe we die negatieve grondhouding met elkaar kunnen ombuigen naar een positieve? Volgens mij hoeft dat helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Wat nodig is, is een dosis oprechte interesse en een portie nieuwsgierigheid in de ander. Met doorvragen is niets mis. Vraag dus naar de beweegredenen achter een idee of nieuwe oplossing, en om extra verduidelijking als je het niet begrijpt, in plaats van het gelijk af te serveren. Probeer daarbij niet te oordelen. Geef nieuwe ideeën gewoon een kans. 

Ook al is het (bijna) zomer en hunker je naar een strandwandeling aan zee: haal voor de verandering die hakken uit het zand. Je zult verrast zijn over wat dat oplevert.

Pieter Vos
Directeur Nutrilab

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024