Smaak & Co neemt geen enkel risico als het gaat om voedselveiligheid en kwaliteit. De producent van onder andere verse roomkaasproducten en tapas streeft naar een high-risk productieomgeving. Hiervoor werkt het bedrijf onder andere samen met renovatiespecialist Jackit uit Beekbergen.
Smaak & Co begon in 1998 met de productie van verse roomkaas met bieslook. Inmiddels zijn hiervan verschillende smaakvarianten en is het assortiment verder uitgebreid met tapas en gevulde brie. Gerard Stasse, oprichter van Smaak & Co vertelt: “We beleveren vanuit onze fabriek in Sliedrecht dagelijks supermarkten in Nederland en Europa met onze verse producten. Dit doen we zowel onder private label als onder ons eigen merk ‘Boncheese’. Omdat we internationaal actief zijn, beschikken we over verschillende voedselveiligheid certificaten. Onze productieruimte voldoet aan de hoogste status binnen de BRC-norm.”
“De fabriek mag nooit een issue zijn,” vervolgt Gerard stellig zijn verhaal. “De fabriek is onze hardware en dat moet goed zijn. De eisen met betrekking tot voedselveiligheid worden bovendien steeds strenger. We willen bijblijven. Problemen zijn we liever voor. We streven voortdurend naar het hoogst haalbare als het gaat om voedselveiligheid en kwaliteit. Je mag ook niet anders van ons verwachten. We hebben het hier immers over voeding! Dat is ook precies de reden waarom we voor de renovatie hebben gekozen voor Sealwise panelen van Jackit.”
Jack Pluim (links) en Gerard Stasse
De fabriek van Smaak & Co telt diverse productieruimtes. Een aantal was aan vernieuwing toe. “Door de jaren heen ontstaan er kleine beschadigingen op de wanden. Dit is vanuit voedselveiligheid en hygiëne natuurlijk een no go en bovendien wordt het er esthetisch gezien niet mooier op. We willen niet alleen een veilige en hygiënische productieruimte, maar ook een fijne werkomgeving voor de medewerkers. Maar waar moet je beginnen? We weten veel van kaas, maar van panelen hebben we geen kaas gegeten. Via LinkedIn zag ik toevallig een interessant artikel voorbijkomen van Jack Pluim van Jackit over de innovatieve, voedselveilige wandpanelen van Sealwise. Daar wilde ik meer van weten.” Er volgde een afspraak tussen de heren. Dit werd het begin van een nieuwe samenwerking. “Ik kende Jack niet, maar het vertrouwen was er meteen,” vervolgt Gerard zijn verhaal. “We spreken dezelfde taal: duidelijk en zonder omwegen zeggen waar iets op staat. Dan weet je tenminste wat je aan elkaar hebt en wat je mag verwachten.”
Naar het voorbeeld van de medische sector zien we in de voedingsindustrie steeds meer cleanrooms. Ook Smaak & Co streeft naar een high-risk productieomgeving. De Sealwise antibacteriële wandpanelen worden al jaren toegepast in cleanrooms en laboratoria. Daarmee was de interesse van Gerard gewekt: “Het is een prachtig materiaal. De panelen zijn gemaakt van gerecycled pvc, zijn door en door antibacterieel en waterbestendig. Hierdoor zijn we ook minder tijd kwijt aan het schoonmaken, want het water loopt er direct af en de platen houden geen vuil en bacteriën vast. Verder hebben de panelen brandklasse A1 en zijn ze na gebruik opnieuw volledig recyclebaar.”
“Maar die gaan voorlopig nog wel even mee hoor,” vult Jack lachend aan. “Ik werk alleen met de allerbeste materialen. Het is namelijk niet de bedoeling dat ik hier over vier jaar weer nodig ben. Tenminste, niet om mijn eigen werk opnieuw te moeten doen. Ik ga voor een duurzame oplossing. Daarom zijn we nu ook dealer geworden van de Noavon producten. Hiervan hebben we onder andere kit met het FDA-keurmerk en biologisch afbreekbare zeep en ontvetter. Noavon staat bekend om zijn innovatieve producten en blijft altijd doorontwikkelen.”
Jack en zijn team hebben voor Smaak & Co inmiddels vijf productieruimtes gerenoveerd. De wanden en plafonds zijn voorzien van Sealwise panelen, de deuren zijn vervangen er ter extra bescherming is er op de wanden randbeveiliging aangebracht. In totaal duurde de renovatie vijf werkweken. “Vijf werkdagen per ruimte,” verklaart Jack. “De productie werd telkens verplaatst naar een andere ruimte, waardoor de downtime minimaal is gebleven. De panelen werden op de bestaande wanden geplakt. We hebben ook meteen alle risicovolle obstakels weggewerkt. Overbodige ramen hebben we dichtgemaakt en koven weggewerkt om voegen en overgangen zo veel mogelijk te beperken. Dit zijn namelijk de zwakste delen als het gaat om hygiëne.”
Gerard kijkt met tevredenheid terug op de samenwerking. Hij licht toe: “Jack weet heel goed wat hij doet, net als zijn medewerkers trouwens. Zij hanteren dezelfde doortastende aanpak als Jack. Er zijn nu vijf ruimtes gedaan en dan is het verschil met de andere productiehallen toch wel erg groot. Daarom willen we in een later stadium ook de andere ruimtes laten renoveren met de Sealwise panelen. Zo werken we stapsgewijs toe naar een high-risk productieomgeving.”
www.smaakenco.nl
www.jackit.nl
Beeld: ©Dennis Wisse
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024