Column Martijn Pattje: Tikkende tijdbom
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Column Martijn Pattje: Tikkende tijdbom

  • 14 oktober 2024
  • Door: Martijn Pattje

Stel… je hebt een lekkende hartklep. Je móet geopereerd worden. Dan zeg je niet ‘ach, we wachten nog wel even, misschien valt het mee’. Als mens wil je liefst zo snel mogelijk onder het mes; al zie je nóg zo tegen de hele operatie op. Veel voedingsbedrijven weten dat ze ‘een lekkende hartklep’ hebben. Daarmee doel ik op verouderde ERP-systemen waarvoor ze geen support meer krijgen, geen nieuwe functionaliteiten worden gemaakt, waar geen updates voor zijn en geen ondersteuning meer voor is op het gebied van security. Ik verbaas me over de risico’s die deze bedrijven nemen en durven te lopen. Oude software is een open deur voor hackers, dé ingang ook om ergens anders binnen het netwerk te komen. En vervolgens je bedrijf plat te leggen. 

Ik hou van innovatie en vernieuwing. Dat is zeg maar gerust een passie. Bij vrijwel alle voedingsproductiebedrijven waar ik kom zie ik óók passie: voor het product dat ze produceren. Maar ik signaleer ook een zekere passiviteit voor vernieuwing.

Wat is toch de reden dat deze bedrijven niet naar een nieuwe generatie ERP overstappen? Het is een vraagstuk dat me vaak bezighoudt. Ik weet dat uitstel te maken heeft met de complexiteit. Een nieuw ERP systeem is immers als een open hartoperatie van je bedrijf. Je moet je hele kritieke proces vervangen door een compleet nieuw systeem met een nieuwe werkwijze. Ik snap dat je daar als bedrijfsleider of directeur als een berg tegenop kan zien. Dus stel je deze operatie maar zo lang mogelijk uit. Je wacht en wacht en wacht… tot het moment dat uitstellen écht niet langer kan. 

Maar je ligt als bedrijf  niet direct op de ‘operatietafel’. Voor je goed en wel het selectieproces hebt doorlopen en een keuze hebt gemaakt voor een nieuw ERP- systeem, ben je vaak een half jaar verder. Dan volgt de implementatie die tussen de 8 tot 12 maanden in beslag neemt. Anderhalf jaar ben je onderweg, vanaf ‘oei het moet nu’ tot ‘ah het is gelukt’. Op zijn vroegst!

Onderschat de risico’s en de mogelijke gevolgen van uitstel niet. Schuif die bal niet langer voor je uit. Een verouderd ERP systeem is als een tikkende tijdbom.

Martijn Pattje

VP Sales Aptean

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024