Digitalisering is een proces; het verloopt vaak via een reeks van kleine, strategische verbeteringen waarbij bedrijven hun infrastructuur stapsgewijs aanpassen en optimaliseren. In dit artikel presenteren we 7 essentiële ingrediënten voor een succesvolle slimme fabriek. Je kunt er vandaag al mee beginnen.
De digitale transformatie naar slimme fabrieken is essentieel voor de toekomst van de voedingsindustrie. Het biedt enorme mogelijkheden om kosten te verlagen en processen te optimaliseren; om flexibeler, transparanter en efficiënter te werken én beter te kunnen inspelen op individuele klantbehoeften om daarmee de klanttevredenheid te verhogen. De implementatie van een slimme fabriek gebeurt echter niet van de ene op de andere dag. Door stap voor stap te beginnen met technologieën zoals ERP-systemen, voorspellende planningtools, automatisering en AI, bewandelen bedrijven de weg naar een slimme fabriek met succes. Start klein, werk samen met ervaren partners en zorg dat zowel technologie als personeel klaar zijn voor de uitdagingen van de toekomst. Dit zijn de 7 onmisbare technologieën voor het bereiken van dat doel.
CSB-System Line Control (OEE)
De ruggengraat van de slimme fabriek
In een slimme fabriek genereren machines, processen en medewerkers voortdurend data. Deze data is echter alleen waardevol wanneer deze snel wordt omgezet in beslissingsrelevante informatie. Een ERP-systeem speelt hierin een cruciale rol, aangezien dat fungeert als het zenuwcentrum van de fabriek. Specifiek voor de voedingsindustrie ontwikkeld, ondersteunen deze systemen niet alleen traditionele processen zoals kosten- en receptbeheer en verkoop- en productieplanning, maar ook de integratie en aansturing van machines en systemen. Dit resulteert in een efficiënte informatiestroom, van bestelling tot levering. Dankzij ERP-systemen kunnen voedingsproducenten sneller en effectiever werken, wat cruciaal is in deze competitieve sector.
Flexibel inspelen op een veranderende vraag
De voedingsindustrie wordt gekenmerkt door een steeds veranderende vraag van consumenten en retailers. Voorspellende planningssystemen, geïntegreerd in het ERP-systeem, houden rekening met variëteiten in producten, fluctuaties in de markt en bijvoorbeeld ‘same-day delivery’-eisen. Hierdoor kunnen de inkoop en sortering van grondstoffen optimaal worden gepland, set-uptijden worden geminimaliseerd en bottlenecks worden voorkomen. Dit maakt het mogelijk om schommelingen in de vraag direct te verwerken en productieplannen automatisch te optimaliseren. Gepersonaliseerde bestellingen en zelfs kleine batches worden zo efficiënt verwerkt en foutmarges aanzienlijk verlaagd.
Efficiëntere productie en logistiek
Automatisering is een van de sleutels tot succes in de slimme fabriek. Het biedt voedingsproducenten de mogelijkheid om individuele processen of zelfs volledige productie- en logistieke afdelingen te optimaliseren. Vooral binnen de intralogistiek biedt automatisering enorme voordelen, zoals automatische opslag, sorteerinstallaties en verpakkingslijnen. In combinatie met geavanceerde IT en intelligent databeheer kunnen deze systemen steeds complexere processen autonoom uitvoeren. Dit verhoogt de efficiëntie, verbetert de snelheid en verkleint de foutmarge in productieprocessen.
Real-time monitoring voor optimale efficiëntie
Om een hoge mate van efficiëntie te bereiken, maakt de slimme fabriek gebruik van voorspellend onderhoud en procesoptimalisatie. Dit wordt mogelijk gemaakt door sensoren die voortdurend machinedata verzamelen. Deze systemen registreren en analyseren digitale gegevens van bijvoorbeeld verpakkingsmachines, waardoor correlaties tussen storingen en belasting meteen zichtbaar worden. Dit maakt het mogelijk om onderhoudsbehoeften te voorspellen, wat ongeplande stilstand minimaliseert en de productiviteit verhoogt.
Slimme automatisering en kwaliteitscontrole
Industriële beeldverwerking is een krachtige technologie voor het verbeteren van de kwaliteit en efficiëntie van processen. Deze technologie maakt gebruik van sensoren en camera's om gegevens in real-time te analyseren en beslissingen te automatiseren, zoals het sorteren van grondstoffen of producten. Dit leidt tot hogere efficiëntie en nauwkeurige kwaliteitscontrole. Dankzij AI kunnen camera- en beeldverwerkingssystemen steeds betere analyses maken, waardoor processen zoals kwaliteitscontrole sneller en nauwkeuriger verlopen.
Informatie overal en altijd beschikbaar
In de slimme fabriek is informatie essentieel. Web- en cloudgebaseerde applicaties maken het mogelijk om alle onderdelen van de fabriek met elkaar te verbinden; van productie tot management. Deze apps genereren real-time dashboards met belangrijke productiedata en prestatie-indicatoren die vanaf elk apparaat toegankelijk zijn. Dit geeft managers en operators inzicht in de prestaties en stelt hen in staat om snel beslissingen te nemen.
Geautomatiseerde besluitvorming en optimalisatie
AI wordt steeds belangrijker in de slimme fabriek. Bij alle bovengenoemde punten wordt inmiddels al een vorm van AI toegepast. Het maakt gebruik van data om slimme beslissingen te nemen en processen te optimaliseren, zoals het voorspellen van vraag en aanbod, het minimaliseren van verspilling en het automatiseren van kwaliteitscontroles. Een van de meest waardevolle toepassingen op dit moment is voorspellend onderhoud, waarbij AI-systemen leren van historische data om te voorspellen wanneer een machine onderhoud nodig heeft. Dit voorkomt onverwachte stilstanden en verhoogt de productiviteit.
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024