Vernieuwd ontwerp met nog meer focus op hygiëne voor Repak
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Vernieuwd ontwerp met nog meer focus op hygiëne voor Repak

  • 09 september 2024

De bekende Nederlandse dieptrekverpakkingsmachines van Repak zijn verder ontwikkeld naar een nieuwe standaard in hygiëne. De nieuwe machines zijn ontwikkeld met het oog op de zuivelbranche, maar passen dus ook ruim binnen de andere hygiëne normen in de voedingsindustrie. 

“Het concept blijft eenvoudig. Er mag niets blijven liggen en anders moet het goed te reinigen zijn” zegt Geert Brookman, Manager R&D bij Repak. “We hebben nu het frame zo ver mogelijk opengewerkt, zodat alles afgespoeld kan worden. Door kleine veranderingen in het ontwerp, worden de gebruikers onbewust gemotiveerd om de machine nog schoner te houden”. Door te voldoen aan de hoogste hygiëne standaard is het nieuwe ontwerp weer klaar voor de toekomst. “De normen kunnen nog flink aangescherpt worden voordat onze machines niet meer voldoen” sluit Brookman af.

Zichtbare en onzichtbare aanpassingen voor optimale reinigbaarheid

De aanpassingen van de machines zijn zowel zichtbaar als onzichtbaar. Daar waar oppervlakken zijn die niet horizontaal hoeven te zijn, wordt een hoek van minimaal 5 graden gebruikt zodat resten middels zwaartekracht van de machine vallen. Een andere zichtbare maatregel om de hygiëne te verbeteren zijn de bekende blauwe ringen bij montagepunten. Daar waar een oppervlakte niet ontkomt aan een opening wordt gebruik gemaakt van herkenbare blauwe afdichtringen die gemaakt zijn van siliconen welke geschikt zijn voor contact met voedingsmiddelen.

Wanneer de machine wordt geopend worden de ‘onderhuidse’ aanpassingen goed zichtbaar. In plaats van een gesloten frame, wordt er nu gewerkt met een open frame. Daarnaast is de machine middels de vernieuwde HMI makkelijk in ‘onderhoud’ te zetten, waardoor het risico op incidenten tijdens de reiniging tot nul wordt teruggebracht.

www.repak.nl

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024