Van een kale kip...
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Van een kale kip...

  • 10 mei 2021
  • Door: Saskia Stender

De terrassen gaan voorzichtig open op het moment dat ik deze column schrijf. Een lichtpuntje, een langzame start naar economisch herstel. Want dat het herstel nog even op zich zal laten wachten, dat is wel duidelijk. Ook met de huidige versoepeling zijn veel ondernemers nog niet uit de schulden, door beperkte opening van de terrassen duiken velen er zelfs nog dieper in. De leveranciers van de horeca staan nu voor de uitdaging om weer voldoende gekwalificeerd personeel aan te trekken. Want ook zij hebben de afgelopen maanden moeten inkrimpen.

Er gaan nog veel klappen vallen, niet alleen in de detailhandel en horeca, maar ook in de voedingsindustrie. Dat kan niet uitblijven. Is de route die veel productiebedrijven noodgedwongen hebben ingezet houdbaar voor de toekomst? Of grijpen we massaal terug naar de productie zoals we die kennen van vóór corona? Blijft het nieuwe naast het oude doorlopen? Is er dan voldoende productiepersoneel beschikbaar?

Het blijft onzeker. In hoeverre durf je weer personeel aan te trekken met het risico dat we straks weer een lockdown invliegen? Vragen waarop niemand antwoord op heeft. Het hoort bij ondernemen, maar hoeveel risico durf je nog te nemen?

De belastingdienst geeft uitstel van terugbetaling tot 1 oktober 2021. Maar in veel gevallen moet een groot gedeelte van de ontvangen steun ook terugbetaald worden. Dat is de nekslag voor veel ondernemers. Dus of dit nou een lichtpuntje is? Veel bedrijven zullen als een nachtkaars uitgaan.  

Van een kale kip kun je niet plukken, dus hoe dan?

Saskia Stender

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021