Kingfish zet in op groei: Jansen Techniek maakt het mogelijk
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Kingfish zet in op groei: Jansen Techniek maakt het mogelijk

  • 09 september 2024
  • Door: Esther van der Lelie

Christiaan de Wet, Martijn Sinac en Jannes Jansen zijn er trots op: onderdeel uit te maken van het grootse bouw- en efficiencyproject van The Kingfish Company in Zeeland. Enthousiast delen zij de verhalen over ‘hun’ Yellowtail, het groeiproces en de voordelen die de technische sorteerlijn van Jansen Techniek oplevert.

In het uitgestrekte Zeeuwse land, aan de oevers van de Oosterschelde in Kats, staat de eerste fabriek van The Kingfish Company (Kingfish). Met Phase II, een uitbreiding van de fabriek, wil de kweker en leverancier van de Dutch Yellowtail haar groeiwens naar 3.500 ton per jaar realiseren. Yellowtail is een gezonde en antibioticavrije delicatesse, een hoogwaardige sashimi, een gegrilde of gerookte klassieker, en een ‘Green Choice' aanbevolen door de Good Fish Foundation. Door eigen kweek is de vis heel het jaar vers verkrijgbaar. Wereldwijd levert Kingfish aan horeca, groothandels, retail en een aantal met Michelin ster onderscheiden restaurants.

v.l.n.r. Christiaan de Wet, Martijn Sinac en Jannes Jansen

Groei vraagt om voorbereiding

Christiaan de Wet stond als Head of Design and Engineering Kingfish aan de geboorte van alle bouwplannen. “Fase I is klaar, Fase II ronden we af en de voorbereidingen van Fase III zijn gestart.” Voor de inrichting van de fabriek kwam Jansen Techniek in beeld. Een familiebedrijf uit Putten dat sinds 1997 maatwerkoplossingen ontwerpt, bouwt en levert voor de industriële productielogistiek in de voedingsbranche. Oprichter Jannes Jansen: “Sinds 2016 zijn wij betrokken bij Kingfish; we kwamen via een gezamenlijke relatie met elkaar in contact. Al bij de eerste ontwikkelingen voor de nieuwe fabriek werden wij benaderd. In dat stadium hadden zij echter nog geen machinebouwer, maar een adviseur nodig. Ik heb toen een relatie aangebracht. Vervolgens deden wij mee aan het offertetraject en kwamen we als beste naar voren. Onder meer vanwege onze visie op hygiëne en doorautomatisering in de toekomst.” 

Maatwerk oplossing voor dagvers product 

Samen met Martijn Sinac, operationeel manager processing Kingfish, en Christiaan, belicht Jannes het uitdagende project. Martijn trapt af: “Sinds 3 maart 2024 werken we in de nieuwe verwerkingsruimte die acht keer groter is dan voorheen. Dat was even wennen voor onze mensen.” Hij schetst het verschil in werken: “Vroeger werd de vis met ijs door een heftruck op tafel gekiept en één voor één gewogen en gemeten. Later kwam er een geautomatiseerde productielijn van Jansen Techniek. Dat was een mooie opstap naar de huidige situatie.” Jannes gaat verder: “Nu wordt de vis naar binnen gepompt en komt deze terecht op de transportbanden. Dan volgt automatisch de sortering, het wegen en inpakken. Wij hebben een sorteermachine geleverd. Dit is voor ons een product, maar wij denken mee over de handling daaromheen.” “De inrichting vraagt om nauwkeurigheid”, vertelt Martijn. “Het draait om dagverse vis. De maat en het gewicht van ons dagelijks geoogste, levende product kan iedere dag anders zijn. Toch moeten we ervoor zorgen dat kwaliteit voorop staat. Dat geeft soms stress of vraagt om een uitvalsroute, maar met de huidige techniek hebben we dat onder controle. Het is topspul!” Ook Christiaan is enthousiast: “Het levert tijdwinst en meer afzet op, onze productie is ‘on target’. Er is bovendien ruimte voor nog een lijn in de toekomst. We willen in iedere bouwfase blijven groeien.”

Samen werken aan een goede oplossing

De mannen zijn trots deel uit te maken van het ‘masterplan’ van Kingfish. De samenwerking tussen Christiaan, Martijn en Jannes verloopt goed. Christiaan: “Samen realiseren we maatwerk en dat levert wel eens issues op. Dat is niet erg. Het gaat erom hoe je deze oplost. En dat snappen ze bij Jansen Techniek.” Jannes vult aan: “Wij zorgen ervoor dat onze machines na installatie goed werken en geven instructies. Bij vragen of problemen kan de klant ons altijd bellen. Als er wordt gebeld, ontstaat er bij ons een soort paniek, want stilstaan kan niet, de klant moet draaien! We gaan er direct naar toe.” “En dan maakt het niet uit wie er uit de bus komt”, lacht Martijn. “Ieder teamlid van Jansen Techniek is technisch onderlegd en wil helpen. Ze hebben alles bij zich en fiksen het probleem.”

Passie en trots overheerst

De mannen vormen, samen met hun achterban, een goed team. Het zijn drie personen met een passie voor techniek, die verder kijken om het proces bij Kingfish goed te runnen. Jannes: “Het is een uitdagend en leuk project.” Martijn: “We kunnen op Jansen Techniek vertrouwen.” Christiaan overziet het totaal met: “Innovatief, efficiënt en effectief.” Bovenal overheerst bij alle drie het trotse gevoel: “I was part of that!”

www.thekingfishcompany.com
www.jansentechniek.nl

Foto's: ©Peter Roek

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024