Het waarborgen van voedselveiligheid in de voedingsindustrie vraagt om een slimme aanpak. Hygiënisch ontwerp speelt hierin een sleutelrol, maar het samenbrengen van alle benodigde expertise blijkt een uitdaging. Rinke Kortenbach, senior consultant, en architect Hans van den Hoorn van de RBK Group benadrukken het belang van een integrale aanpak: “Iedereen heeft een stukje van de puzzel, maar het vraagt een regisseur om er een samenhangend geheel van te maken.”
Een goed hygiënisch ontwerp begint met een uitgekiend logistiek plan. “Zonder een efficiënte stroom van goederen en personeel, ontstaan er risico’s,” legt Kortenbach uit. RBK Group richt zich daarom eerst op het minimaliseren van kruisbesmetting, met onder andere duidelijke zones voor specifieke activiteiten. Deze aanpak verbetert niet alleen de voedselveiligheid, maar verhoogt ook de productiviteit.
Het technische ontwerp vormt de volgende stap. Aspecten zoals temperatuurregeling, condensbeheersing en gebouwinstallaties worden zorgvuldig afgestemd op de productieomgeving. Hierbij speelt ook materiaalkeuze een cruciale rol: “Alle afwerkingen moeten voldoen aan de hoogste hygiënestandaarden,” aldus Van den Hoorn. Met deze zorgvuldige detaillering biedt RBK Group een totaaloplossing die functioneel en duurzaam is.
Met hun integrale benadering neemt de RBK Group de regie in handen. Door alle aspecten van hygiënisch ontwerp te coördineren, helpt het bedrijf voedingsproducenten om zowel aan de strengste eisen te voldoen als hun processen te optimaliseren. Volgens Kortenbach zit de kracht in samenwerking: “Hygiëne begint bij een gedeelde visie en eindigt bij een praktisch uitvoerbaar ontwerp.”
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024