Op 21 maart 2024 brak er brand uit bij Slagerij Vogels in Elsendorp. Eigenaar Gijs Vogels zag het familiebedrijf bijna in rook opgaan. Dankzij de inzet van calamiteitenreiniger Belfort en Sentho Hygiënische Afbouwprojecten kon het team van Vogels binnen vier weken weer aan de slag.
‘Smaakvol vlees van de beste kwaliteit tegen een eerlijke prijs voor de boer en de consument.’ Dat biedt Slagerij Vogels in Elsendorp. “Ons vlees komt van lokale vaste veehouders. Wij slachten, benen uit en verwerken het vlees zelf tot ieder gewenst product. Alles wordt naar wens vacuüm verpakt en geëtiketteerd”, vertelt eigenaar Gijs Vogels. Samen met zijn vrouw Petra en hun team runnen ze de slagerij die hij in 2012 overnam van zijn ouders. “Wij voegden in 2019 een winkel toe aan ons bedrijf. Dat heeft gezorgd voor groei op alle facetten binnen onze onderneming, tot wat het nu is.”
“Op 21 maart waren wij ’s avonds in ons privéhuis achter de slagerij aan het klussen. Hier hadden mijn ouders jarenlang gewoond, nu wilden wij er zelf gaan wonen. Na lange tijd van hard werken waren Petra en ik gestart met opknappen. De schilder was die dag bezig geweest met monocoaten. De doeken die hij hierbij gebruikte, had hij in een vuilniszak gedaan. Dat wist ik niet. Ik zag een vuilniszak liggen en gooide deze, zonder bewust te zijn van de inhoud, in de vuilcontainer van de slagerij.” Gijs zucht en gaat verder. “Plotseling klopte de buurvrouw op het raam: er is BRAND! Ik zag de vlammen uit de slagerij slaan. Binnen 15 minuten was de brandweer er. Het hele pand stond vol rook.”
v.l.n.r. Gijs Vogels, Petra Janssen en Niels Burger
Na de brand kwamen Gijs en Petra in een slechte film terecht. Bedrijven en instanties kwamen af en aan. Ondertussen lag het bedrijf plat. Calamiteitenreiniger Belfort uit Uden begon al snel met het leegruimen en reinigen van de ruimtes. Gijs: “Met dagelijks tien man waren er drie weken nodig om alles weer schoon te krijgen. Daarbij kregen ze hulp van ons eigen team. Zij hebben vol overgave meegeholpen. Belfort gaf ons het compliment dat we trots op hen mochten zijn.” Het was een spannende tijd. Niet alleen omdat de slagerij stilstond, maar ook omdat er twijfel bestond of er recht op vergoeding was. Schade na ‘brand door broei’ dekt een verzekeraar niet, uitslaande brand wel. Gijs had ‘geluk’.
‘Na de brand kwamen we in een slechte film terecht. Met goede afloop’
“Een deel van de slagerij, dat was afgekeurd, hebben we extra schoongemaakt om weer te kunnen draaien. Het BBQ-seizoen begon, we wilden onze klanten niet teleurstellen. En ons hele team, zo ook wij, wilde weer zo snel mogelijk aan de slag. Een geluk bij een ongeluk was de extra loods op ons terrein. Samen met de verzekeraar maakten we een plan om binnen afzienbare tijd het afgekeurde deel te verlaten en onder te brengen in de loods. We konden door!”
Gijs nam contact op met Sentho, het bedrijf dat hij uit Uden kende en gespecialiseerd is in montage van hygiënische, isolerende wand- en plafondsystemen voor afbouw, renovatie en nieuwbouw van foodbedrijven. Directeur Niels Burger had al over de brand gehoord en schakelde snel: “Samen met Gijs en Petra bespraken we welke oplossing het beste was voor Slagerij Vogels. Ons team heeft vervolgens in de loods plafonds- en wanden aangebracht, alsook een koel- en vriescel. We hebben de gang opgeknapt, en draaideuren, een snelroldeur en renovatiepanelen geplaatst. Wij focussen op glasvezel-versterkte polyester wand- en plafondpanelen, omdat deze veel voordelen hebben”, legt Niels uit. “Ze zijn slagvast, worden twee tot drie keer minder vuil dan een tegelwand en zijn onderhoudsvriendelijk. Het afkitten van naden en hoeken doen we met tweecomponenten epoxy, omdat deze lang meegaat.”
Gijs is onder de indruk van het tempo waarop de metamorfose plaatsvond. “Het is verbazingwekkend hoe snel en netjes wordt gewerkt. Maar ook hoe vlot we tot oplossingen komen.” Niels vertelt over de uitdaging met de snelloopdeur. Na bevestiging zou er geen heftruck onder passen. “We hebben een deel van de plafondbalken weggezaagd en de cassetterol smaller gemaakt. Dit soort details maken het werk leuk.”
Hij is trots op zijn team; van monteur tot inkoper en magazijnmedewerker: “Zonder hen zou ik mijn werk niet kunnen doen. Ze schakelen snel en werken keihard om ruimtes mooi te maken.”
Gijs heeft deze inzet ervaren, is blij met het resultaat en vooral opgelucht: “Alles komt goed. Ik was echt bang dat ons levenswerk in rook opging. Nu kunnen we met ons team weer doorbouwen.”
Foto's: ©Bert Jansen
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024