Esro houdt met de juiste deur de temperatuur op peil
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Esro houdt met de juiste deur de temperatuur op peil

  • 19 juni 2023
  • Door: Marjolein Straatman

Ook op de fabrieksvloer spelen natuurwetten een rol. Zo kan een teveel aan vocht in de vriesruimte zorgen voor rijp en ijsvorming op vloeren, wanden en plafonds. Met alle gevolgen van dien. Het is een van de redenen waarom vleesverwerker Esro Food Group bv Belgium investeerde in een nieuwe vries-snelroldeur. 

Esro Food Group bv is ruim 40 jaar gespecialiseerd in het verwerken van vlees en vleesproducten. Toch zien we de producten niet zo vaak in de Nederlandse schappen. Organen en kopvlees bijvoorbeeld, worden echter wel degelijk verwerkt voor de humane industrie en zijn onder meer in Azië erg gewild. Daarnaast levert de vleesverwerker vlees aan de petfoodindustrie. Huisdieren, dierentuindieren en zelfs bedreigde diersoorten eten van Esro’s producten. Een andere tak die het bedrijf bedient is de farmaceutische industrie; de producten worden gebruikt in diverse toepassingen.

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Esro Food Group bv. Dat betekent het verwaarden van alle onderdelen van het geleverde dier en het streven naar zo min mogelijk afval. “We zijn steeds op zoek naar nieuwe toepassingen. Naast het streven naar efficiency en een lage CO2-footprint, behoort zo goed mogelijk voorzien in de eiwitbehoeften van onze afnemers tot onze belangrijkste doelstellingen,” vertelt Bert Molenaar, die de dagelijkse leiding heeft op de locatie van Esro in het Belgische Hoeselt. De focus komt op die locatie meer te liggen op petfood en diens toepassingen. Het bedrijf heeft vestigingen in België, Nederland, Ierland en -na de zomer- ook in Spanje, en (met partner Fayman uit Australië) in de VS.

Bert Molenaar (l) en Ray Denessen

Spanningsveld

Het continu borgen van de kwaliteit van de producten vraagt natuurlijk om een professionele werkvloer die up-to-date is. Om grote hoeveelheden producten te kunnen opslaan, beschikt Esro Food Group bv in Hoeselt over twee flinke vriesruimten. En daar bevindt zich meteen een spanningsveld. Bij het in- en uitrijden moet de koudeketen gewaarborgd kunnen worden en energieverliezen uiteraard minimaal blijven. De vriesdeuren zijn dan ook de belangrijkste deuren in het bedrijf, meent Bert. “Een deur die niet goed sluit zorgt voor energieverliezen en is een gevaar voor de producten in de vriesruimten.”

Isoleren 

Bert spreekt uit ervaring. In de fabriek in België bereikte de rvs-schuifdeur van een van de twee vriesruimten een poosje geleden het eind van zijn levensduur. Naast oud, was deze inmiddels wat krom als gevolg van een aantal aanrijdingen met de heftruck. De deur sloot niet goed meer. Dat leverde wisselingen in temperaturen op. En ijs en rijpvorming op wanden, plafonds, goederen en gladde vloeren. Er moest een nieuwe deur komen. “Nu wordt de ruimte afgesloten met een automatische en verticaal openende speed deur met een geïsoleerd 100 mm dik deurblad waarbij alle techniek is ondergebracht in geïsoleerde Quadcore isolatiepanelen. Hij sluit de vriescel goed af en heeft een sterke isolerende werking. De temperatuur is nu consequent -22°C en wisselt bijna niet meer,” vervolgt Bert. “De deur opent en sluit een stuk sneller en reageert met een sensor. Dat is een groot voordeel met het oog op de constante temperatuur en houdt verliezen minimaal. Ook fijn: de speed deur is uitgerust met een noodknop waarmee je ook bij stroomuitval uit de vriesruimte kunt komen. De veiligheid is dus ook gewaarborgd.”


Supersnel

Het was al vrij snel duidelijk bij wie Esro Food Group bv terechtkon voor een uniek nieuw deursysteem: DenDoor-GTS met hoofdvestigingen in Sittard-Geleen en Heerde. De leverancier levert verschillende typen industriële deuren aan voornamelijk bedrijven in de voedingsindustrie en verrichtte al regelmatig onderhoud bij Esro. Nu installeerde het bedrijf er voor het eerst dus ook een deur. De Speed Roll DD500 COOL/COLD, om precies te zijn. Al mag je het ook een supersnelle vriesdeur noemen, zoals directeur en eigenaar Ray Denessen doet. “Bij Esro is snelheid van openen en sluiten belangrijk omdat er zo veel logistieke bewegingen zijn. Pluspunten zijn verder de onderhoudsvriendelijkheid en energiezuinigheid; de restwarmte van de motor wordt namelijk hoofdzakelijk gebruikt om het interne systeem te verwarmen”, vertelt hij. “Het is met klem de meest energiezuinige vriesdeur op de markt. Het systeem is uniek en uitzonderlijk geschikt als ééndeursoplossing voor vriescellen en kan probleemloos zowel op de negatieve als positieve zijde gemonteerd worden en dit tot -40°C.”

Maatwerk

DenDoor-GTS levert maatwerk. Geen situatie is immers hetzelfde. “We zoeken de juiste deur voor de juiste plek. Functioneert het systeem toch niet optimaal, dan zoeken we een alternatief. In de praktijk komt dat overigens weinig voor. In de loop der jaren zijn onze systemen en kennis dermate doorontwikkeld dat we goed weten wat in bepaalde situaties het best werkt”, zegt Ray. “Wij hebben het leergeld voor onze klanten al betaald.”

En Bert? Die blikt tevreden terug op de samenwerking. Er is een goede band met de deurenleverancier, die naar zijn zeggen altijd een oplossing heeft. “Soms in de vorm van advies, andere keren door te zorgen dat er snel een monteur op de stoep staat. Met de nieuwe deur zijn we dik tevreden. Het is waar naar zijn geld.”

www.esro.com
www.dendoor.eu 

Foto's: © Marcel van Hoorn

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023