De 10 best gelezen artikelen van juni 2024
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

De 10 best gelezen artikelen van juni 2024

  • 03 juli 2024

Van energiebesparende innovaties en duurzame productiemethoden tot gezondheidswaarschuwingen en baanbrekende technologieën, ontdek de verhalen die het meest in de belangstelling stonden in juni 2024.

1. Schmidt Zeevis investeert in de toekomst

17 juni | De viswinkel die oma Schmidt ruim 100 jaar geleden startte, is inmiddels een miljoenenbedrijf met bekende horecaklanten, een enorm assortiment en een grote fabriek met een bijbehorend energieverbruik. Om de energierekening te verlagen, werd een nieuw besturingssysteem voor de koelinstallatie aangeschaft.

2. Fuite veilt gebruikte machines: Veilen is het nieuwe verkopen

17 juni | Bakkerij Fuite is een industriële bakkerij met vestigingen in Apeldoorn en Hardinxveld. Operationeel directeur Klaas Fuite springt graag in op kansen, ook als daarvoor aanpassingen aan zijn lijnen nodig zijn. Zijn devies: als machines niet worden gebruikt, moeten ze weg. Dat gaat gemakkelijk via Troostwijk Auctions.

3. Market Food Group vergt het uiterste van smeermid­delen

17 juni | Boven de hoofden lopen vier transportbanden waarop voorgebakken Kaas Uienkruiers afkoelen. Straks worden ze ingevroren tot -800C, om op de markt te worden afgebakken. In alle stoom, hitte en kou moet alles gesmeerd lopen, logistiek én letterlijk. “Niets mag stagneren.”

4. Bouwen: Belangrijke afwegingen voor foodondernemers

17 juni | Je wil uitbreiden of renoveren. Dus je gaat bouwen! Zodra je díe beslissing hebt genomen, komen de vragen. Welke materialen kies je? Zijn die duurzaam? Wat betekent die keuze voor de brandveiligheid? Hoe zit het met de voedselveiligheid van de oplossing? Op welke energiebron gaat de fabriek eigenlijk draaien?... Waar haal je überhaupt je stroom vandaan? Bouwen in de food betekent héél veel keuzes maken. 

5. Energieopslag als sleutel voor CO2-reductie

17 juni | In de zoektocht naar duurzaamheid én kostenefficiëntie in de energietransitie lijkt een perfecte match gevonden: opslag. De oplossing wordt vooral genoemd in combinatie met hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Maar hoe kan dit worden toegepast in de koel- en vriescelsector?

6. Nieuwe productie­lijn bij DKB Foodsolutions

17 juni | Het knispert in je mond, je smaakpapillen staan aan, je sluit je ogen en geniet. Grote kans dat dat krokante laagje om de kipnugget, kibbeling of schnitzel, de coating rondom de frietjes of de pittigzoete saus waar jouw klant van gaat watertanden, afkomstig zijn van DKB Foodsolutions.

7. Duurzame energie: wat voedsel­be­drijven nu al kunnen doen

17 juni | De energietransitie brengt veel uitdagingen met zich mee. In de voedingsindustrie is dat niet anders. Gelukkig zijn er verschillende pragmatische stappen voor een duurzamere omgang met energie, zo menen Peter Bleeker van Groenbalans en Kim van der Hulst van Windunie. 

8. WHO waarschuwt voor gezondheids­ri­si­co’s ultra-bewerkte voeding

13 juni | Een recent rapport van de WHO Regional Office for Europe onthult de schadelijke invloed van vier grote industrieën op de volksgezondheid in Europa en Centraal-Azië. Deze sectoren, waaronder tabak, alcohol, fossiele brandstoffen en ultra-bewerkte voeding, veroorzaken jaarlijks 2,7 miljoen sterfgevallen in de Europese regio. Het rapport benadrukt hoe deze industrieën preventie- en controlemaatregelen voor niet-overdraagbare ziekten (NCD's) zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes belemmeren.

9. Duurzaam voedselsysteem: meer kip en peulvruchten

26 juni | Door het Europese voedselsysteem anders in te richten, kan 44% minder landbouwgrond nodig zijn en kan de uitstoot van broeikasgassen met 70% dalen. Deze resultaten zijn afkomstig van modelberekeningen door promovendus Wolfram Simon van Wageningen University & Research, gepubliceerd in Nature Food. Het onderzoek combineert circulaire landbouw en de eiwittransitie, waarbij plantaardige eiwitten dierlijke eiwitten vervangen.

10. Volume-forecasts innovatief Redefine Meat ‘sky-high’

17 juni | Met een oude vleesfabriek, 3D-foodprinter en torenhoge ambities startte het Nederlandse avontuur van het innovatieve bedrijf Redefine Meat. De ambities bleven, de eerste ‘printer’ werd doorontwikkeld tot een industriële lijn en de fabriek onderging een flinke verbouwing. Op het wensenlijstje stonden onder meer een veilige en duurzame inrichting.

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024