Populairste voedingsnieuws van augustus 2024
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

De 10 best gelezen artikelen van augustus 2024

  • 04 september 2024

In augustus 2024 stond het nieuws in de voedingsindustrie in het teken van duurzaamheid en technologische ontwikkelingen. Denemarken voert een CO₂-belasting op vlees en zuivel in, terwijl de fusie tussen JBT en Marel groen licht kreeg. PALI Meat sluit haar vestiging in Oss, en Nutreco opent een fabriek voor kweekvlees. De vergrijzing dwingt de sector tot robotisering. Uit nieuw onderzoek blijkt dat bewerkt rood vlees het risico op dementie verhoogt. Gilles breidt uit met de overname van La Cordobesa. Vleesvervangers blijken minder populair bij flexitariërs.  Lees verder voor een overzicht van de populairste verhalen van deze maand! 

1. Denemarken voert CO₂-belasting op vlees en zuivel in

5 augustus 2024 | Denemarken staat op het punt een historische stap te zetten door als eerste land ter wereld een CO₂-belasting in te voeren op vlees en zuivel. Vanaf 2030 moeten boeren betalen voor de uitstoot van broeikasgassen, met als doel de impact van de landbouw op het klimaat te verminderen. Dit initiatief komt voort uit een breed gedragen consensus tussen verschillende belanghebbenden, waaronder landbouworganisaties, milieugroepen en de Deense overheid. Het plan is om boeren in eerste instantie 40 euro per ton CO₂ te laten betalen, oplopend naar 100 euro in 2035.

2. Sluiting vestiging PALI Meat in Oss

20 augustus 2024 | PALI Meat heeft aangekondigd dat de vestiging in Oss op 1 september 2024 haar deuren sluit. Deze beslissing volgt op de verkoop van het pand, waarmee een einde komt aan de vleesverwerkingsactiviteiten in deze locatie.

2. Fusie JBT en Marel goedgekeurd door aandeelhouders

12 augustus 2024 | JBT Corporation, een prominente wereldwijde leverancier van technologische oplossingen voor de voedings- en drankenindustrie, heeft goedkeuring van zijn aandeelhouders verkregen voor de uitgifte van nieuwe aandelen in verband met de voorgenomen fusie met Marel hf. Tijdens een speciale aandeelhoudersvergadering op 8 augustus 2024 stemde meer dan 99 procent van de aanwezige aandeelhouders voor de transactie.

4. Vergrijzing dwingt voedingsindustrie tot innovatieve oplossingen

8 augustus 2024 |  De voedingsmiddelenindustrie kampt met een toenemende vergrijzing en een aanzienlijke uitstroom van oudere werknemers. De sector, waarin 27% van de werknemers ouder is dan 55 jaar, ziet deze oudere werknemers vaak eerder met pensioen gaan dan het gemiddelde in andere industrietakken. De uitdaging is om ondanks de vergrijzing productiviteit te waarborgen en arbeidskrapte aan te pakken. Robotisering en automatisering worden hierbij als cruciale oplossingen gezien, aldus de Rabobank. 

5. Vraag naar eiwitrijk voedsel neemt razendsnel toe

13 augustus 2024 | De vraag naar eiwitrijke voedingsmiddelen in de consumentengoederenindustrie blijft onverminderd groeien. Deze trend wordt duidelijk weerspiegeld in de snelle groei van producten met 25 gram of meer eiwit per portie. Volgens een rapport van NielsenIQ behoren deze producten momenteel tot de snelst groeiende categorieën binnen de voedingsmiddelenindustrie.

6. Nutreco opent eerste fabriek voor celvoeding kweekvlees

1 augustus 2024 | Nutreco heeft op 29 juli de voltooiing aangekondigd van de eerste productiefaciliteit ter wereld voor celvoeding in Boxmeer. Deze nieuwe fabriek is specifiek gebouwd voor de productie van poeders die dienen als voedingsstoffen voor kweekvleesproducten. Hiermee zet Nutreco een belangrijke stap in de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor de voedselindustrie.

7. Hoger risico op dementie door bewerkt rood vlees

5 augustus 2024 | Dagelijkse consumptie van bewerkt rood vlees, zoals bacon en boterhamworst, kan leiden tot een verhoogd risico op dementie. Uit een recente studie van Harvard University, gepresenteerd op de Alzheimer’s Association International Conference 2024 in Philadelphia, blijkt dat mensen die dagelijks minimaal een kwart portie bewerkt rood vlees eten, 14% meer kans hebben op dementie dan degenen die minder dan een tiende portie per dag consumeren. Deze bevindingen zijn gebaseerd op langdurig onderzoek onder meer dan 130.000 deelnemers. Ze werden 43 jaar lang geobserveerd en verstrekten elke 2 tot 5 jaar gegevens over hun dieet.

8. Gilles neemt La Cordobesa over

20 augustus 2024 | Gilles neemt per 1 september 2024 La Cordobesa over. Deze overname markeert een belangrijke stap voor Gilles, dat zijn assortiment uitbreidt met een breed scala aan droge worstproducten, waar eigenaar Dick Wever al langer naar streefde. De combinatie van beide bedrijven biedt een breder productaanbod en nieuwe groeimogelijkheden in de Nederlandse voedingsindustrie.

9. Vleesvervangers niet geliefd bij meeste flexitariërs

15 augustus 2024 | Plantaardige vleesvervangers worden vaak gezien als een milieuvriendelijk alternatief voor vlees, maar blijken niet populair onder het gros van de Nederlandse flexitariërs. Dit blijkt uit recent onderzoek van Muriel Verain en Hans Dagevos van de Wageningen Universiteit, waaruit blijkt dat alleen de ‘zware’ flexitariërs en vegetariërs enthousiast zijn over deze producten.

10. Slechts 5% van Nederlanders kent de risico's van ultrabewerkt voedsel

7 augustus 2024 | Ultrabewerkte voeding is een integraal onderdeel van het moderne eetpatroon, maar veel Nederlanders zijn zich niet bewust van wat dit inhoudt. Uit recent onderzoek van Motivaction blijkt dat slechts 5% van de Nederlanders weet wat ultrabewerkte voeding daadwerkelijk is. Deze producten, die vaak worden aangepast voor langere houdbaarheid of betere smaak, zijn volop aanwezig in de schappen van de supermarkt. Frisdranken, kant-en-klaar maaltijden en snacks worden vaak herkend als ultrabewerkt, maar ook producten zoals margarine, vissticks en fruityoghurt vallen onder deze categorie.

Bron: ©VakbladVoedingsindustrie