Vergrijzing dwingt voedingsindustrie tot innovatieve oplossingen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Vergrijzing dwingt voedings­in­dustrie tot innovatieve oplossingen

  • 08 augustus 2024

De voedingsmiddelenindustrie kampt met een toenemende vergrijzing en een aanzienlijke uitstroom van oudere werknemers. De sector, waarin 27% van de werknemers ouder is dan 55 jaar, ziet deze oudere werknemers vaak eerder met pensioen gaan dan het gemiddelde in andere industrietakken. De uitdaging is om ondanks de vergrijzing productiviteit te waarborgen en arbeidskrapte aan te pakken. Robotisering en automatisering worden hierbij als cruciale oplossingen gezien, aldus de Rabobank.

Toenemende zorgen over inzetbaarheid

In de voedingsmiddelenindustrie blijkt het werk fysiek zwaar, met werknemers die regelmatig veel kracht moeten zetten en repeterende bewegingen maken. Dit maakt het voor oudere werknemers moeilijk om langer door te werken. Een kwart van de werknemers geeft aan dat hun werk fysiek belastend is, wat invloed heeft op hun verwachting over hun inzetbaarheid op latere leeftijd. Werknemers in deze sector denken dat ze tot gemiddeld 63,1 jaar kunnen doorwerken, terwijl dit in andere industrieën een jaar langer is.

Robotisering als oplossing

Ondanks de toegenomen focus op robotisering, loopt de voedingsmiddelenindustrie achter op andere sectoren. Hoewel er stappen worden gezet om taken zoals palletiseren te automatiseren, zijn er nog weinig robots in gebruik in andere delen van het productieproces. Toch wordt de noodzaak van deze investeringen steeds duidelijker. Niet alleen kunnen ze helpen om de productiviteit te verhogen, maar ze dragen ook bij aan betere arbeidsomstandigheden en kunnen daarmee het risico op uitval en ontevredenheid verminderen. Bedrijven die hierin investeren, zien snel een verbetering in verzuimcijfers en algehele arbeidsvreugde.

Betere arbeidsomstandigheden helpen om nieuwe werknemers aan te trekken. Door gevaarlijk, zwaar lichamelijk of repetitief werk fysiek minder belastend te maken, wordt de voedingsmiddelenindustrie niet alleen aantrekkelijker voor ouderen, maar ook voor jongeren die de arbeidsmarkt betreden en nadenken over hun toekomst.

Rabobank.nl

Bron: Rabobank