Dagelijkse consumptie van bewerkt rood vlees, zoals bacon en boterhamworst, kan leiden tot een verhoogd risico op dementie. Uit een recente studie van Harvard University, gepresenteerd op de Alzheimer’s Association International Conference 2024 in Philadelphia, blijkt dat mensen die dagelijks minimaal een kwart portie bewerkt rood vlees eten, 14% meer kans hebben op dementie dan degenen die minder dan een tiende portie per dag consumeren. Deze bevindingen zijn gebaseerd op langdurig onderzoek onder meer dan 130.000 deelnemers. Ze werden 43 jaar lang geobserveerd en verstrekten elke 2 tot 5 jaar gegevens over hun dieet.
Het onderzoek toont ook aan dat de vervanging van één portie bewerkt rood vlees door een portie noten of peulvruchten, zoals bonen of linzen, het risico op dementie met 20% kan verminderen. Daarnaast bleek uit cognitieve testen dat elke extra dagelijkse portie bewerkt vlees geassocieerd werd met meer dan een jaar extra cognitieve veroudering. Dit benadrukt de mogelijke impact van voedingskeuzes op de hersengezondheid.
Hoewel het onderzoek geen significant verband vond tussen onbewerkt rood vlees en dementie, wijzen de resultaten op de risico’s van bewerkt vlees. Deze bevindingen sluiten aan bij eerdere studies die bewerkt rood vlees in verband brachten met andere gezondheidsproblemen, zoals kanker en hartziekten. Volgens de onderzoekers is dit mogelijk te wijten aan de aanwezigheid van schadelijke stoffen zoals nitrieten en natrium. De studie draagt bij aan de groeiende roep om voedingsrichtlijnen die de consumptie van bewerkt vlees beperken ter bevordering van de hersengezondheid.
Bron: Alzheimer's Association