Stimuleren om te blijven leren
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Stimuleren om te blijven leren

  • 18 november 2014
  • Door: Judith Witte

Vlak voordat deze editie van Vakblad Voedingsindustrie (met het thema Personeel & Opleiding) naar de drukker gaat, wordt bekend dat de ministerraad heeft ingestemd op voorstel van de ministers Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Wat is er besloten? ‘Met een uitgebreid en samenhangend pakket aan maatregelen gaat het kabinet volwassenen stimuleren om te blijven leren, ook als ze al een baan hebben’ belooft de ministerraad. Hbo-deeltijdstudenten in zorg, welzijn en techniek krijgen vouchers waarmee ze een (deel van een) studie kunnen inkopen, opleidingen gaan meer maatwerk leveren voor hun deeltijdstudenten, het wordt makkelijker om kennis en vaardigheden die een werknemer al heeft officieel te erkennen en in het mbo wordt het mogelijk om certificaten te halen voor onderdelen van bestaande kwalificaties en zogeheten ‘keuzedelen’.

Dit zijn onderdelen van het onderwijsprogramma die een school vrij kan invullen om beter te kunnen inspelen op de vraag van het regionale bedrijfsleven. Certificaten kunnen soelaas bieden voor mensen voor wie een volwaardig mbo-diploma buiten bereik ligt, omdat hun taal- en/of rekenvaardigheid onvoldoende is.

Ook nieuw is de gecombineerde leerweg bol-bbl. Hierbij volgt de deeltijdstudent het eerste deel van de opleiding op school (bol) en doet hij het tweede deel voornamelijk bij zijn werkgever (bbl). Dit maakt het voor volwassenen gemakkelijker over te stappen naar een sector met beter arbeidsmarktperspectief. Het experiment met de gecombineerde leerweg start in schooljaar 2015-2016.

‘Zorg goed voor je medewerkers, dan zorgen zij goed voor het bedrijf. Opleiden hoort daarbij. Het is essentieel,’ zegt een ondernemer in dit nummer. Ook Vergeer Holland doet veel aan het stimuleren van het personeel om te blijven leren. Goed nieuws voor ondernemers is dat het kabinet bereid is om MKB-bedrijven te subsidiëren die aan de slag gaan met scholing en de mobiliteit van werknemers. Het doel is om samen met de werkgevers en de werknemers in het MKB ten minste 1.000 bedrijven te ondersteunen.

Judith Witte
[email protected]

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2014