Professionals in online veilingen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Professionals in online veilingen

  • 07 mei 2019

Hergebruikt, Marktplaats, Speurders: een tweede leven geven aan je spullen is populairder dan ooit. Dat geldt ook voor machines voor de voedingsindustrie. Het online veilingbureau Industrial Auctions is in een paar jaar tijd gegroeid als kool.

Ze zijn gefocust op de voedings- en drankenindustrie en vastbesloten marktleider te worden. Het online veilingbureau organiseerde afgelopen jaren honderden veilingen en verkocht duizenden machines over de hele wereld. In hun hoofdkantoor in Eindhoven verrichten zij hun zakelijke activiteiten. Naast de snelweg en vlakbij de luchthaven ligt ook de hal van 5.000 m2, vanwaar ze hun werk effectief en efficiënt kunnen uitvoeren. Met een jaarlijkse toename van veilingen in heel Europa en een wereldwijd netwerk van kopers, bewijst het bedrijf zich waardevol voor de sector.

Betrouwbaarder

Waarom kiezen voor een tweedehands machine? “De kosten en snelle beschikbaarheid spelen een belangrijke rol”, vertelt Ad van Kollenburg CEO en eigenaar van Industrial Auctions. “Een gebruikte machine is goedkoper dan een nieuwe en kan al binnen een week na de veiling worden afgehaald. Een voor de hand liggend argument, maar vaak niet aan gedacht, is dat gebruikte machines zelfs betrouwbaarder kunnen zijn dan nieuwere machines en minder complicaties geven. Complicaties die mogelijk zijn opgetreden, zijn al gevonden, getest en gerepareerd. Een gebruikte machine kan, als hij goed wordt onderhouden, nog jaren worden gebruikt.” Ook het gegeven dat mensen gemakkelijker online kopen, draagt bij aan de goede ontwikkeling van het online veilingbureau. 

Kijkdagen

Het niet verhulde nadeel van het kopen van machines op een veiling, is het feit dat het niet met garanties komt. Industrial Auctions streeft er echter naar om de klanttevredenheid bij een aankoop te garanderen door veel foto's, beschikbare video’s en uitgebreide technische beschrijvingen van de machines te verstrekken. Met de kennis die in de loop der jaren is opgedaan over de voedings- en drankenindustrie, oog voor detail en geboden niveau van service, willen ze hun professionaliteit van begin tot eind hoog houden. Ad: “Dit komt ook tot uiting door per veiling een kijkdag te organiseren, onze klanten op locatie persoonlijk te ontmoeten, hen een uitgebreide brochure te verstrekken en een team op locatie te hebben om elke vraag te beantwoorden. Wanneer iemand niet in staat is om zelf een bezoek te brengen, bieden we een online-brochure aan en beantwoorden we vragen per e-mail en telefoon. Ons logistiek team staat iedere veiling weer klaar om te helpen met het laden tijdens ophaaldagen. Als onderdeel van de aftersales regelen we tegen een meerprijs ook de demontage en wereldwijd transport.” 

Voordelen van een niche

Industrial Auctions organiseerde veilingen voor gerenommeerde productiebedrijven zoals FrieslandCampina, Nestlé, Koninklijke Peijnenburg, Vion Food Group en vele meer. Van complete verwerkingslijnen voor groenten, fruit, zuivel, vlees en vis tot de meest specialistische verpakkingslijnen. Ook voor menig (machine)handelaar zijn losstaande machines, zoals snijmachines, thermoformers, metaaldetectoren, hygiënestations en bijvoorbeeld vleesmolens ofwel op locatie ofwel in eigen huis geveild. “Het voordeel van een niche is dat we kennis hebben van de machines en dat we beschikken over precies het juiste netwerk om ze te kunnen verkopen,” aldus Ad van Kollenburg. “Daardoor kunnen we een hoger rendement voor de opdrachtgever garanderen. Dit leidt tegelijkertijd tot een groter vertrouwen, een betere benaderbaarheid en dus een gezonde manier van zakendoen.” Het bedrijf bewijst zichzelf door de jaren heen; door ernaar te handelen: "We zullen nooit doen alsof we alles al weten, feitelijk leren we van de alledaagse praktijk,” zegt Ad. “We schrikken niet terug voor problemen en hoewel we regels en voorwaarden hebben opgesteld, verbergen we ons er niet achter. We willen eerlijke handel en proberen ervoor te zorgen dat we daar zo goed mogelijk naar handelen en staan altijd open voor verbeteringen.”

Registratie zo gemaakt

Industrial Auctions wil haar klanten op een bijzondere en inventieve manier laten deelnemen aan een online veiling. Hun manier van werken, de ongedwongen sfeer, hoge betrokkenheid en het enthousiasme van de medewerkers doet geloven dat een samenwerking meer dan de moeite waard is. “Ben je als voedingsfabrikant op zoek naar een specifieke machine, maar staat die nog niet op de site? Stuur eens een mail of doe eens een belletje. De kans is groot dat we zo’n machine binnen afzienbare tijd aangeboden krijgen. Bovendien is een registratie snel gemaakt.”

www.industrial-auctions.com

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2019