Online editie mei 2025 | Voedselveiligheid
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Online editie mei 2025 | Voedsel­vei­lig­heid

  • 12 mei 2025


Voedselveiligheid is geen kwestie van ‘even goed je best doen’. Het vraagt om structuur, discipline en vooral: vooruitdenken. Toch blijft het in de praktijk vaak een sluitpost. “De meeste bedrijven willen wel, maar tegelijk moet alles zo goedkoop mogelijk,” zegt Rob Kamphuis, hygiënespecialist met jarenlange ervaring. Die spagaat tussen ambitie en kosten drukt zwaar op de praktijk. Ondertussen neemt de aandacht voor voedselveiligheid in Nederland wél toe. En dat is maar goed ook. Want een recall doet meer dan pijn in de portemonnee. Het raakt het vertrouwen, en dat is lastig te herstellen.

Het gevaar zit vaak in details. Een vergeten borstel, een ongedocumenteerde stap, een niet-gekalibreerde sensor. Kleine fouten, grote gevolgen. Wie voedselveiligheid serieus neemt, borgt elke stap – hoe klein ook. Of dat nu gaat om schoonmaak, logistiek of IT-processen. Juist dat laatste kan een stille kracht zijn in het verhogen van je standaard. Bedrijven die groeien, zoals Den Eelder, pakken het professioneel aan, samen met Aptean. Met slimme systemen zorgen ze dat processen niet alleen volgen wat moet, maar vooral ondersteunen wat nodig is.

Ook fysieke details maken het verschil. Compaxo liet recent door Ruys Vloeren, de vloer in hun snijafdeling volledig vernieuwen. Anderhalve duizend vierkante meter, in één week tijd. Geen detail werd overgeslagen, want elk detail doet ertoe. Zeker als je de ambitie hebt om tot de besten te behoren. En dat begint niet pas bij het eindproduct, maar al bij de fundering waarop je staat. Een schone vloer is misschien geen garantie voor succes, maar wel een hele goede start.

Wat kun je nog meer lezen in deze editie?

En meer...

Bron: vakblad Voedingsindustrie 2025