Den Eelder stroomlijnt zuivelproductie met ERP-software van Aptean
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Den Eelder stroomlijnt zuivelpro­ductie met ERP-software

  • 12 mei 2025
  • Door: Edwin Rensen

Zuivelboerderij Den Eelder boert goed. De boerderij annex zuivelmakerij bouwde de afgelopen decennia een goede naam op en belevert retail en foodservice met lekkere zuivelproducten van kwaliteit. Daarbij hoort ook het stroomlijnen van de bedrijfsprocessen. Aptean Food & Beverage ERP helpt daarbij. 

Familiebedrijf Den Eelder in het Gelderse Well bestaat sinds 1983. Grondleggers Ernst en Jacomine van der Schans begonnen in 1990 naast hun boerderij ook een zuivelmakerij. Met succes. De karnemelk, melk, yoghurt, vla en boter worden inmiddels door heel Nederland geleverd aan grote retailers en de foodservice. Het is een unieke formule; de boerderij en pal naast de koeienstal gelegen zuivelmakerij vormen één geheel. De melk die de koe ’s ochtends levert is ‘s avonds al verpakt of verwerkt op dezelfde locatie. 

Op de foto v.l.n.r. Jasper, Esther en Dafke

Bedrijfsprocessen in goede banen 

Om de bedrijfsprocessen in deze bijzondere setting in betere banen te leiden, ging de familie Van der Schans op zoek naar een partner die daarbij kon helpen. “Het werkte altijd al wel goed, maar er kwam veel handmatig werk bij kijken. Ook maakten we veel gebruik van Excel-lijsten. Een analoge werkwijze. Daarom wilden we overstappen op een digitale en efficiëntere manier van werken”, legt Esther van der Schans uit. Zij is de vrouw van Willem, oudste zoon van Ernst en Jacomine. Samen met Dafke van der Schans, de jongere zus van Willem, heeft ze zich de afgelopen negen maanden beziggehouden met het stroomlijnen van de bedrijfsprocessen en inrichten van het ERP-systeem. “Een waardevolle en leerzame ervaring voor ons allemaal. Alle gegevens die we over de jaren hebben verzameld zijn door onze handen gegaan en opnieuw ingevoerd.”


Branchespecifieke software

Om ook in de toekomst goed aan de vraag van de kwalitatief hoogwaardige zuivelproducten te kunnen voldoen, is een gestroomlijnde werkwijze noodzakelijk. “Daarom hebben we gekozen voor een samenwerking met Aptean, een partner die branchespecifieke software levert en een compleet platform voor de voedings- en drankenindustrie biedt. Vanwege de achtergrond van het softwarebedrijf in food and beverage zijn we bij hen terechtgekomen”, legt Esther uit. “Dat bevalt erg goed. We trekken samen op met Jasper Koogje, Lead Consultant bij Aptean. Hij maakte ons wegwijs in het ERP (Enterprise Resource Planning)-systeem en zorgde er samen met de Aptean en Den Eelder-teams voor dat veel van de bedrijfsprocessen bij Den Eelder nu door software ondersteund worden. “Het gaat onder andere om een automatische aanmaak van verkooporders via EDI (Electronic Data Interchange), het registreren van verzendingen, het aanmaken en versturen van verkoopfacturen en analyses van verkoopdata op afzet, omzet”, stelt Jasper. 

Altijd zicht in voorraadstanden

Dat zorgt direct voor effect. “In alle processen zijn anno 2025 aandacht voor gezondheid, voedselveiligheid, traceerbaarheid en allergenenbeheer cruciaal. Het is heel fijn dat we nu op ieder moment inzicht hebben in de voorraadstanden en altijd kunnen zien waar de vla, melk, yoghurt en boter zich exact bevinden”, verklaart Dafke. “Ook het aanmaken van inkooporders en het inscannen en matchen van inkomende facturen is geautomatiseerd.” Net als zij is ook Jasper dik tevreden over de samenwerking. Voorlopig kan ze zich, samen met haar schoonzus, focussen op het optimaliseren en verder uitbreiden van de automatiseringsslag. “Dafke en Esther begrijpen snel hoe onze software werkt. Dat betekent dat ze de nieuwe werkwijze ook makkelijker over kunnen brengen op de medewerkers van de boerderij en de zuivelmakerij.” 


v.l.n.r. Esther, Jacomine, Jasper en Dafke

Resultaten zichtbaar

Na de implementatie in december 2024 zijn de eerste resultaten al duidelijk zichtbaar. “Onlangs hadden we een audit. Binnen een kwartier konden we terugvinden hoe alle leveringen aan onze klanten zijn verlopen. Voorheen moesten we mappen bij elkaar zoeken om de juiste informatie te verkrijgen en te controleren”, aldus Dafke. Ook voor de volgende fase van het automatiseringsproject wordt Aptean ingeschakeld, vertelt ze. “Dan werken we gezamenlijk aan ondersteuning van de productie,” vult Jasper aan. “Drie ploegen worden daarbij geïnstrueerd over alles wat er in het zuivelgedeelte gebeurt en hoe ze met onze software moeten omgaan.” 

Het productieproces wordt dan volledig door ERP ondersteund. Dus ook de productie van de boerenkarnemelk, de bestseller die al verschillende keren uitgeroepen is tot ‘de lekkerste karnemelk van Nederland’. “Dit komt doordat we de karnemelk nog op traditionele wijze karnen!” legt Esther enthousiast uit. “Hierdoor is hij mooi vol en smaakt hij zoals vroeger: romig met een licht zuurtje.” De automatiseringsstap die het bedrijf maakt, is echter allesbehalve ‘zoals vroeger’. “We zijn klaar voor de toekomst!” verklaren Esther en Dafke. “Wij hopen Nederland zo nog heel lang van de lekkerste zuivel te kunnen voorzien.’’

Foto's: ©Bart Nijs

www.deneelder.nl

www.aptean.com


Bron: vakblad Voedingsindustrie 2025