Mega nieuwbouwproject bij Bakkerij Voncken
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Mega nieuwbouw­project bij Bakkerij Voncken

  • 17 oktober 2022
  • Door: Janneke Vermeulen

Dagelijks worden vanuit de productielocatie van Bakkerij Voncken in Kerkrade zo’n 150 afleverpunten plus de eigen 23 winkels voorzien van onder meer vers brood, vlaaien en chocoladeproducten. Een enorme logistieke operatie, die straks met een nieuw pand – gebouwd door LTI - eenvoudiger wordt.

‘Gaat niet bestaat niet’ is de lijfspreuk van Frans Voncken, algemeen directeur van Bakkerij Voncken. Zijn motto heeft er (mede) voor gezorgd dat die ene bakkerswinkel in Heerlen die Voncken en zijn vrouw Piroschka in 1993 overnamen, uitgroeide tot een bloeiend bakkersbedrijf met 23 winkels en zo’n 150 externe vaste klanten, waaronder Limburgse verzorgingstehuizen, retailers en kantoren. “We produceren hier 6.000 broodjes per uur en zo’n veertig verschillende vlaaisoorten. Maar ook voor een bestelling van vijf petitfourtjes met elk een andere smaak en verschillend uiterlijk draaien we onze hand niet om. Voor ouderen met kauw- en slikproblemen hebben we veel bavaroise-achtige taarten in het assortiment, en mensen met een glutenallergie kunnen ook bij ons terecht. We willen alle klanten genoeg keus bieden,” vertelt de bevlogen Frans vanuit de taartenshowroom boven de productielocatie van het bedrijf. In de ruimte kunnen klanten terecht voor een kijk- en proefsessie. “De hoogtijdagen van communies zijn voorbij, maar gelukkig wordt er nog volop getrouwd.”        

Van niets naar iets

Bij de productielocatie, gevestigd op een bedrijventerrein in Kerkrade op slechts een kilometer van de Duitse grens, is tevens een bakkerswinkel gevestigd. “Voor Nederlandse begrippen misschien ongebruikelijk, maar in Duitsland heel normaal,” aldus Frans. Dagelijks werkt hij ook een paar uur in de winkel om voeling te houden met de producten die hij verkoopt. Inmiddels staan zo’n 270 medewerkers hem bij in het bedrijf – in de winkels en in de productielocatie. “Vanuit hier worden alle zaken drie keer per dag bevoorraad plus alle 150 overige klanten voorzien van hun bestelling. Een enorme logistieke operatie. Dat begint al bij de productie. Bakkerijen zijn immers bij uitstek de plek waar van niets iets wordt gemaakt. En we voeren hier allerlei verschillende disciplines: brood, banket, belegde broodjes en vanuit externe locaties komen hier ook chocolaterieproducten en ijs binnen. Alles moet samenkomen en tegelijkertijd de deur uit.” 

Uit het jasje

Frans Voncken is de vierde generatie in de zaak, maar de eerste die in die ene winkel in Heerlen een groter potentieel zag. Elke paar jaar nam hij een paar bakkerijen over waarvoor geen opvolging was gevonden, of startte hij winkels op nieuwe locaties. “In 2008 gingen we van zes naar twaalf winkels. Vanwege die groei besloten we hier een productielocatie van zo’n 1.200 m2 en een kantoor te openen. Dat was onze eerste kennismaking met LTI uit Lopik, dat toen dit gehele traject voor ons heeft verzorgd. Zij zijn specialist op het gebied van onder andere koel- en vriesapparatuur, airconditioning, klimatisering, en bouw en renovatie van vooral foodbedrijven. Zij kunnen drukke ondernemers ontzorgen in het gehele pakket, zowel bouwkundig als installatietechnisch.” 

In 2014 werd nog eens zo’n 1.200 vierkante meter bijgebouwd. “Ook dit project is van begin tot eind naar tevredenheid uitgevoerd door LTI. Inmiddels groeien we wéér uit ons jasje: medewerkers staan te dicht op elkaar, we hebben te weinig overzicht van waar zaken staan en de logistiek kan strakker. Ook willen we de chocolaterie op deze locatie onderbrengen en een grotere winkel realiseren, met plek voor zestig gasten. Dus we gaan weer bouwen. Ambacht blijft voorop staan. Mensen kunnen me niet kwader maken dan te praten over ‘de fabriek’. We produceren dan wel in grote aantallen, maar vakmanschap staat centraal.” 

Branche-specifieke kennis

Voor de verbouwing is voor de derde keer de expertise ingeroepen van LTI. Frans:  “De communicatie tussen ons is altijd open geweest; de keuze was snel gemaakt. Het hele project kunnen we wederom aan ze uit handen geven; het is een turn-key verbouwing voor ons. Bij het ontwerp zijn we bijvoorbeeld al geadviseerd over de routing, zoals kleed- en dagverblijven voor het personeel en hygiënesluizen. Maar we zijn ook begeleid bij het verduurzamingstraject – de huidige koel- en vriesinstallaties worden bijvoorbeeld omgebouwd naar CO2-installaties – en bij de aanvraag van vergunningen en subsidies. Ze weten precies waar we moeten aankloppen. Bij het bedrijf is ook branche-specifieke kennis aanwezig, bijvoorbeeld over hoe we energiezuinig kunnen omgaan met de rijskasten en hoe we alle disciplines op elkaar laten aansluiten. Straks, na de verbouwing, hoeven we alleen nog maar onze inventaris erin te zetten. Ja, LTI maakt zo’n megaproject een stuk makkelijker.”     

Rond mei volgend jaar staat op het nu nog braakliggende terrein naast de huidige productielocatie een pand van 3.500 vierkante meter met een productiezone (inclusief chocolaterie), ruim kantoor en een grote winkel. Frans verwacht wel even vooruit te kunnen met de nieuwbouw: “We hebben niet de ambitie om nog groter te worden, wel beter. Het nieuwe pand gaat ons daarbij enorm helpen.”

www.bakkerijvoncken.nl
www.lti-bv.nl

Foto’s ©Marcel van Hoorn Fotografie

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022