Meer efficiëntie voor Bakkerij Fuite
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Meer efficiëntie voor Bakkerij Fuite

  • 12 oktober 2020
  • Door: Marjolein Straatman

Automatisering maakt processen op de werkvloer efficiënter. Door meer inzicht in goederenstromen en voorraad bijvoorbeeld, zoals Bakkerij Fuite uit Apeldoorn nu ervaart. De kans op fouten wordt kleiner en de bakker grijpt nooit meer mis.

Bakkerij Fuite breidde net zoals veel andere familiebedrijven danig uit door de generaties heen. Brood en gebak vinden in grote hoeveelheden hun weg naar afnemers in binnen- en buitenland, zoals al in het juninummer 2020 van Vakblad Voedingsindustrie was te lezen. Voor die productie, waaronder de miljoen zachte bolletjes die wekelijks de fabriek uit komen, zijn geoliede bedrijfsprocessen een must. Reden om dit jaar de grondstoffenregistratie en -uitgifte naar de productie te automatiseren. Geen onlogische keuze, voor wie bedenkt dat Fuite werkt met zo’n 500 recepturen die elk bestaan uit meerdere ingrediënten en waardoor er dus een complexe voorraad grondstoffen is vereist.

Kwaliteitsregistratie

Automatisering ondersteunt de voedingsindustrie in de naleving van voedselveiligheidseisen en het vergroot de transparantie in de keten. Met de automatisering van de grondstoffenregistratie, met FOBIS-software, is de voorraad voor Bakkerij Fuite nu op elk moment realtime inzichtelijk. Zo is er meer te sturen op de inkoop en wordt voorraadbeheer efficiënter. “We weten nu continu wat er in huis is. Nooit te veel, wat verspilling voorkomt en nooit te weinig, zodat de bakker nooit misgrijpt”, zegt directeur Klaas Fuite. De automatisering beperkt zich niet tot het vastleggen van de grondstoffen, benadrukt hij meteen. Ook andere goederen zoals verpakkingen worden bij binnenkomst digitaal vastgelegd in het systeem. De kwaliteitsregistratie waarbij bakkers de binnengekomen grondstoffen controleren, is eveneens gedigitaliseerd. “Voorheen beantwoordde een bakker die kwaliteitsvragen handmatig. Nu doet hij dat digitaal en wordt die informatie direct opgeslagen in het nieuwe systeem FOBIS”, verduidelijkt Bernie Schlepers, Fuite’s supply chain manager, die de automatisering hielp implementeren. Dat die informatie met één druk op de knop inzichtelijk is, is onder meer nuttig met het oog op controles. Die van de leveranciersfactuur bijvoorbeeld, een handeling die vóór de automatisering eveneens met de hand werd verricht.

Klaas Fuite (links) en Roy Meenderink

Scannen 

Automatisering maakt dit deel van de processen van de bakkerij papierloos. De bakkers zijn sinds de implementatie uitgerust met scanapparatuur waarmee zij artikelen scannen bij ontvangst. Ook goederen die zij uit de voorraad halen voor de productie, worden weer geregistreerd met een scanner; in tegenstelling tot de situatie vroeger waarin te verbruiken grondstoffen op lijsten werden genoteerd. Dankzij het nieuwe systeem hoeven de bakkers ook niet meer zelf op de THT-datum van grondstoffen te letten. “Vroeger was het nog wel eens zoeken naar de juiste pallet. Nu geeft FOBIS automatisch aan waar de bewuste grondstof zich bevindt. De administratieve last is lichter voor onze medewerkers nu we papierloos werken, en de kans op fouten kleiner”, zegt Klaas. 

Het systeem van geautomatiseerde registratie en uitgifte maakt exact inzichtelijk wie de ontvangst van goederen voor zijn rekening heeft genomen, de kwaliteitscontrole heeft verzorgd en op welk tijdstip een product uit de voorraad is genomen. Informatie waarmee de bakkerij de processen waar nodig heel gericht kan verbeteren.

RBK Automatisering 

Voor de automatisering nam Bakkerij Fuite de RBK Group in de arm. Het bedrijf uit Deventer is al meer dan 40 jaar werkzaam in de voedingsindustrie. Referenties van andere bakkerijen speelden mee in de keuze. Een absolute must was voor Klaas dat de software één op één kon worden gekoppeld aan de financiële software die de bakkerij al langer gebruikt. FOBIS is de naam van het automatiseringssysteem dat RBK ontwikkelde voor de voedingsindustrie. “Werken in dit systeem betekent voor Fuite dat de kwaliteitscontroles zijn gedekt en dat er meer inzicht is in de goederenstroom”, zegt Roy Meenderink, Commercieel Directeur van RBK Automatisering. “Ons automatiseringssysteem is modulair opgebouwd. Het is geschikt voor zowel kleinere als grotere ondernemingen.”

Op stapel

Inmiddels werkt Bakkerij Fuite een half jaar met het nieuwe systeem. En er staat nog meer op stapel, laat Klaas weten. Met ondersteuning van RBK wordt alle data uit de inmiddels geautomatiseerde grondstoffenregistratie- en uitgifte naar verwachting volgend jaar gekoppeld aan data van de productie. Dat heeft aanzienlijke voordelen ten aanzien van tracking and tracing. Klaas: “Met de recente automatisering weten we nu exact wanneer en wie welke grondstof heeft verbruikt. In de toekomst zien we met één druk op de knop welke grondstoffen in welk eindproduct zijn beland. Tot op het niveau van het soort deeg in een specifieke zak bolletjes.”

www.bakkerijfuite.nl 
www.rbk.nl

Hoofdbeeld: Bernie Schlepers
Beeld: © Koos Groenewold 

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2020