Bij de Tilburgse vestiging van HB Rts worden wekelijks zo’n 300.000 kratten voor de voedingsindustrie gewassen. Aantallen die alleen haalbaar zijn als er een gedegen krattenwasmachine aan te pas komt. LETS hielp HB aan de groeiende vraag te voldoen.
Tik – tik – tik – tik… Ook boven in het kantoor is er geen ontkomen aan het repeterende geluid van de krattenwasmachine. “Sommige mensen vinden het een herrie, maar voor mij is het een geruststellend geluid. Dan weet ik dat de machine loopt.” Aan het woord is Léon Rust, sinds 2019 algemeen directeur bij HB Rts. Op negen locaties in Nederland verzorgt het bedrijf de verhuur, reiniging, het tellen en sorteren van emballage die door de voedingsmiddelenindustrie wordt gebruikt. “Het gaat vooral om plastic kratten, pallets en in Heerenveen ook kaasplanken. In alle locaties samen worden er wekelijks zo’n drie miljoen items gewassen. Hier in Tilburg zijn dat er ongeveer 300.000 tot 350.000”, vertelt Rust vanuit het kantoor dat uitkijkt op de werkvloer.
Het bedrijf, toen nog HB crc genaamd, ontstond in 2006: vanuit de vraag van de markt om de telling van petflessen van een frisdrankfabrikant uit te besteden. “Door de strengere wet- en regelgeving omtrent hygiëne en traceerbaarheid, is het voor de industrie van belang dat de kratjes en pallets voor transport schoon en stickervrij zijn. Want de NVWA controleert bij voedselfabrikanten niet alleen op hygiëne, maar ook of de informatie op de stickercode overeenkomt met de inhoud van de kratjes. Het schoonmaken en stickervrij maken van de emballage geeft voor de industrie echter veel ballast en hoge kosten. Vanuit de branche rees de vraag naar ontzorging van die activiteiten. Zodoende zijn we in 2008 begonnen met het wassen en verhuren van kratten”, aldus Léon.
Léon Rust (links) en Jaco Wolters
Wanneer de verpakte producten in kratjes en op pallets door de voedselverwerker zijn geleverd bij het distributiecentrum van een retailer, rijdt de vrachtwagen op de terugweg met lege, ‘vieze’ kratjes langs één van de locaties van HB Rts. Daar ontvangt de chauffeur eenzelfde hoeveelheid gewassen en stickervrije kratjes terug. Dat stickervrij maken gebeurt overigens deels handmatig. Léon: “Voordat de kratten de krattenwasser ingaan, worden de stickers eraf getrokken door de medewerkers die voor de lijn staan. Nadat ze gewassen zijn bevatten ze mogelijk nog stickerresten, maar dat is toegestaan.”
Steeds meer voedselproducenten raken overtuigd van de voordelen van de diensten van HB Rts, getuige uit het feit dat het aantal afnemers al een paar jaar flink stijgt. In Tilburg werd daarom vorig jaar besloten een andere krattenwasser te plaatsen. “Met de vorige machine vond een te groot deel van het proces nog handmatig plaats. We wilden een mechanisatieslag maken. Bovendien is het in deze omgeving, waar veel productiebedrijven gevestigd zijn, lastig om aan medewerkers te komen.” Het toeval wilde dat er een geschikte machine stond bij Fustpunt, een emballagebedrijf dat in 2018 werd overgenomen door HB Rts. Omdat de krattenwasser daar niet meer nodig was, wilde het bedrijf ‘m laten herplaatsen in Tilburg. Voordat de machine in het voorjaar opnieuw geïnstalleerd werd, ging hij langs de oorspronkelijke producent LETS voor een grondige revisie. Voor HB Rts was het de eerste kennismaking met het bedrijf uit Dronten. Léon: “We hebben toen meteen ervaren hoe gedegen LETS te werk gaat. De upgrade werd goed doordacht, uitgetekend en uitgevoerd. Daarin zit hun kracht.”
Jaco Wolters, Sales Engineer bij LETS, licht de core business van het bedrijf toe: “We zijn gespecialiseerd in reinigingssystemen voor de voedingsmiddelenindustrie in binnen-en buitenland. Van wasbakken tot volautomatische krattenwaslijnen; wij ontwerpen, tekenen, produceren, installeren en onderhouden alles zelf.” Bij het ontwerp van een krattenwasser moet rekening gehouden worden met het type krat en de mate van vervuiling. Wolters: “De chemie, reinigingstijd, druk en temperatuur bepalen de reinigbaarheid van het krat. Zo lossen vetten pas op vanaf 45 graden, maar stollen eiwitten vanaf 52 graden. Met onze ervaring in verschillende voedingsbranches, kunnen we dat proces goed bewaken.”
Het doel dat de machine bij HB Rts moest dienen, leek minder complex omdat door het bedrijf alleen kratten worden gereinigd die verpakte producten vervoeren. Toch zat ook hier een bottelnek vertelt Léon: “We verwerken zes verschillende type CBL en tevens klantspecifieke kratten, maar deze machine kon in eerste instantie slechts twee maten kratten aan. Toch wilden we de lijn hier alvast draaiende hebben, zodat we er als operator aan konden wennen.” In de afgelopen maanden hebben monteurs van LETS de reeds geïnstalleerde krattenwasser in Tilburg gefinetuned. De machine omvat twee lijnen die inmiddels alle type kratten automatisch ontstapelen, reinigen, drogen, stapelen en palletiseren, met een capaciteit van 2.500 stuks per uur per lijn. Léon is dan ook dik tevreden: “Alles wat we wilden, is door LETS geregeld.”
Beeld: ©Bert Jansen Fotopersburo
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2020