Razendsnel innoveren dankzij 3D printen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Razendsnel innoveren dankzij 3D printen

  • 12 oktober 2020

Voor de voedingsmiddelenindustrie is het belangrijker dan ooit om snel te schakelen en processen aan te kunnen passen. Om kansen te grijpen. De vraag naar Smart Industry stijg. Daarbinnen is voor 3D printen een groeiende rol weggelegd. 

3D printen in de foodtech biedt veel voordelen, met als stip op één: ontwerpvrijheid. We hebben het niet over 3D foodprinten, maar over het produceren van (aangepaste) machineonderdelen, grippers, nozzels, prototypes, robots en drones en over het maken van complexe of organische vormen. Het 3D printen van onderdelen maakt het mogelijk om kleine voorraden te houden en zorgt voor een snelle ontwikkeling van prototypes naar functional parts. 

Oceanz Food Grade certificering – EC 1935/2004

Voor foodtoepassingen mogen alleen 3D printmaterialen worden gebruikt die goedgekeurd zijn voor voedselcontact. “Wij zijn gecertificeerd volgens de certificeringsnorm EC 1935/2004”, vertelt Erik van der Garde, CEO Oceanz 3D printing. Hij legt uit: “Dat betekent dat de materialen geen bestanddelen afgeven aan levensmiddelen in hoeveelheden die een gevaar opleveren voor de gezondheid van de mens; niet tot onaanvaardbare wijzigingen in de samenstelling van het levensmiddel kunnen leiden; en geen aantasting is van de organoleptische (smaak-/geur-) eigenschappen van levensmiddelen. Onze gebruikte materialen zijn daarmee veilig voor de productie van voeding voor consumptie-doeleinden. Indien gewenst kunnen voor specifieke grondstoffen of omstandigheden testen worden uitgevoerd. De processen van Oceanz 3D printing zijn opgenomen in het kwaliteitssysteem en gevalideerd door externe geaccrediteerde partijen. De testinstellingen houden zich aan door de overheid opgelegde risicotoleranties en goedgekeurde stoffen.”

Sneller innoveren 

“De opkomst van Smart Industry binnen de foodsector is niet meer te stoppen”, besluit Erik. “Foodbedrijven zullen steeds meer te maken krijgen met robotisering, automatisering en digitalisering van processen. Met de inzet van Additive Manufacturing kunnen ze nog sneller innoveren en voldoen aan de hoge standaard van eisen.” 

www.oceanz.eu/foodgrade

Beeld: ©asharkyu/Shutterstock.com

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2020