Hoogste bedrijfsresultaat in brood- en deegwarenindustrie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Hoogste bedrijfs­re­sultaat in brood- en deegwaren­in­dustrie

  • 28 juni 2022
  • Door: Ron Duijkers

Het bedrijfsresultaat van de voedingsindustrie (verschil tussen de totale omzet en de totale bedrijfskosten) bedroeg in 2020 bijna 3,6 miljard euro. Dit was 4,9 procent van de totale omzet. Relatief het hoogste bedrijfsresultaat werd in 2020 behaald door de brood- en deegwarenindustrie waar per euro omzet 8,5 eurocent aan bedrijfsresultaat werd verdiend. Per euro omzet werd het minst verdiend in de zuivelindustrie. Van de diverse branches in de voedingsindustrie had de zuivelindustrie in 2020 wel de hoogste omzet. Dit blijkt uit cijfers die het CBS recent publiceerde en door onze redactie werden geanalyseerd.

Omzet voedingsindustrie bijna 73 miljard euro

In de voedingsindustrie bedroeg de totale omzet (excl. BTW) in 2020 72,9 miljard euro. Van de afzonderlijk gepubliceerde branches had de zuivelindustrie met 14,9 miljard euro omzet veruit het grootste omzetaandeel (20,5 procent). De slachterijen en vleeswarenindustrie kwamen met een omzet van 12,2 miljard euro op plek twee en hadden daarmee een omzetaandeel van 16,8 procent. De derde plek was voor de diervoederindustrie waar 10 miljard euro werd omgezet, wat een omzetaandeel van 13,8 procent opleverde. De visverwerkende industrie had met een omzet van bijna 1 miljard euro een relatief bescheiden omzetaandeel van 1,3 procent. Ook de meelindustrie had met 2,7 miljard euro omzet weinig omzetaandeel (3,7 procent).

In zuivelindustrie werd op iedere euro omzet het minst verdiend 

De 14,9 miljard omzet die de zuivelindustrie in 2020 omzette leverde bij ruim 14,7 miljard aan bedrijfskosten een bedrijfsresultaat van 183 miljoen euro op. Dit betekent dat in 2020 op iedere euro omzet slechts 1,2 eurocent werd verdiend. Per euro omzet werd het meest verdiend in brood- en deegwarenindustrie (8,5 eurocent), op afstand gevolgd door de meelindustrie (4,9 eurocent) en de slachterijen en vleeswarenindustrie (4,8 eurocent). In de groente- en fruit verwerkende industrie 3,0 eurocent en de visverwerkende industrie 3,6 eurocent.

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022