In de twaalf maanden tussen begin tweede kwartaal 2021 en begin tweede kwartaal 2022 zijn er in de voedingsindustrie per saldo 690 bedrijven bijgekomen. De stand begin tweede kwartaal 2021 was 6345 bedrijven, een jaar later waren dat er 7035 (+10,9 procent). Er kwamen in deze periode vooral veel kleine bedrijven bij. De grootste deelbranche, de brood- en deegwarenindustrie, groeide het meest. Er waren geen branches in de voedingsindustrie waar het aantal bedrijven een krimp te zien gaf. Het aantal bedrijven in een branche loopt niet altijd parallel aan het economisch belang van die branche. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-cijfers door onze reactie.
Het aantal bedrijven in de voedingsindustrie met slechts 1 werkzame persoon is tot begin tweede kwartaal 2022 het meest gestegen. Er kwamen vanaf het tweede kwartaal 2021 595 bedrijven bij (+18,8 procent), waardoor het totaal aantal zogenaamde eenpitters op 3755 uitkwam. Het aantal bedrijven met 2 werkzame personen gaf in deze periode ook een aanzienlijke groei te zien: + 7,1 procent, van 700 naar 750 bedrijven. Alleen het aantal bedrijven in de grootteklassen 5 tot 10 werkzame personen en 50 tot 100 werkzame personen daaldel. In beide klassen waren er begin tweede kwartaal dit 5 bedrijven minder dan een jaar eerder.
In de brood- en deegwarenindustrie kwamen er tussen tweede kwartaal 2021 en tweede kwartaal 2022 370 bedrijven bij. Dit is ruim de helft (53,6 procent) van de totale bedrijvengroei in de voedingsindustrie. Na de brood- en deegwarenindustrie werd de hoogste toename van het aantal bedrijven gemeten in de snackindustrie: +60 bedrijven, van 250 naar 310 en de cacao- en chocoladewerk-industrie: +45 bedrijven, van 315 naar 360. In meelindustrie groeide het aantal bedrijven niet maar stabiliseerde op 110 bedrijven in totaal.
Van de in totaal 7035 bedrijven in de voedingsindustrie was begin tweede kwartaal dit jaar 54,5 procent actief in de brood- en deegwarenindustrie, 10,0 procent in de slachterijen en vleeswarenindustrie en 5 procent in de zuivelindustrie. De spijsoliën en vettenindustrie (0,8 procent van het totaal aantal bedrijven), de meelindustrie (1,6 procent), de visverwerkende industrie (2,2 procent) en de groente- en fruitverwerkende industrie (3,4 procent) behoren wat aantal bedrijven betreft tot de kleinere branches in de voedingsindustrie. Het aantal bedrijven zegt echter niet altijd wat over het economisch belang van een branche. Zo is er bijvoorbeeld bij de brood- en deegwarenindustrie een flinke discrepantie tussen het aandeel in het totaal aantal bedrijven in de voedingsindustrie (54,5 procent) en het aandeel in de totale werkgelegenheid van de voedingsindustrie (28,7 procent). De volgende branches hebben een duidelijk hoger aandeel in de totale werkgelegenheid van de voedingsindustrie, dan in het totaal aantal bedrijven:
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022