Inzamelingsbeleid plastic verbetert door digitale tool
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Inzamelings­beleid plastic verbetert door digitale tool

  • 24 juni 2022

Gemeenten worstelen met de vraag wat het beste regionale afvalinzamelingsbeleid is. Daarom ontwikkelt het nieuwe MUNITION-project, een groot onderzoeksconsortium waar Wageningen University & Research en Radboud Universiteit deel van uitmaken, een digitale tool die gemeenten hierbij helpt. ‘Het inzamelingsbeleid moet beter. Want slechts 30 procent van het consumenten-afvalplastic wordt gerecycled.’

Digital Twin

Het project MUNITION moet verandering brengen. Onderzoekers ontwikkelen een digitale tool die gemeenten helpt bij het bepalen van het beste inzamelingsbeleid. Het gaat om een digital twin, een virtuele kopie van de hele inzamelingsketen, van het sorteren tot het recyclen. Hiermee kunnen de onderzoekers de economische en maatschappelijke waarde van verschillende manieren van afval inzamelen en sorteren met elkaar vergelijken. Daarnaast kunnen ze er de effecten van nieuwe maatregelen mee voorspellen.

Het MUNITION-simulatiemodel dat WUR bouwt bestaat uit verschillende huishoudens. Zij wonen in verschillende woningen, zoals een rijtjeshuis of een appartement, in verschillende buurten of regio’s en hebben andere voorkeuren en motivaties. Deze huishoudens hebben interactie met inzamelaars en sorteerders, het zogenoemde agent-based model. De onderzoekers bootsen de huidige inzamelingssituatie na door het model te voeden met data van bijvoorbeeld Midwaste, het CBS, het kadaster en uit interviews met afvalverwerkers. Vervolgens voegen ze data van de Radboud Universiteit toe. De data over milieu geven de mogelijkheid een breed scala aan milieueffecten na te bootsen. En de inzichten over de inzamelingstechnieken helpen om de hoeveelheid en kwaliteit van het afval van huishoudens te simuleren.

Het gedrag van mensen

Het team levert de inzichten over het menselijk gedrag voor de digital twin. Volgens hen draait de keuze tussen voor- en nasortering van huishoudelijk afval namelijk sterk om de bereidheid en het vermogen van burgers om afval in verschillende stromen te scheiden. De belangrijkste vraag is hoeveel moeite het mensen kost om afval te scheiden. Wellicht is het beter voor het milieu als mensen lege pakken melk bij het plastic in een aparte bak weggooien. Maar zijn mensen bereid om hiervoor naar een afvalcontainer te lopen verderop in de straat? Er wordt in kaart gebracht welk gedrag nodig is bij welke sorteertechnologie. En via gedragsexperimenten testen ze interventies die mensen motiveren. Misschien kan een beloning mensen bewegen om de pakken melk ook echt bij het plastic weg te gooien. De inspanningen die burgers doen moeten ervoor zorgen dat de kwaliteit van het plastic afval beter wordt.

Uiteindelijk kunnen gemeenten en afvalverwerkers de digitale tool straks gebruiken om samen de voor- en nadelen van bepaald inzamelingsbeleid te voorspellen en af te wegen. Hierdoor kan meer plastic worden gerecycled.

Wur.nl

Bron: Wageningen University & Research