Het Food Tech Event op 14 en 15 mei in de Brabanthallen in ’s Hertogenbosch is dé one-stop-shop vakbeurs voor voedselproductie en -verwerking. Hier vinden bezoekers alles voor hun verwerkings- en productieomgeving in de food- en beveragesector gebundeld onder één dak.
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om overal naartoe te rijden en iedereen persoonlijk te bezoeken, of je ze nu kent of niet. Of je gaat achter je computer zitten om wat rond te browsen langs websites om informatie te vergaren. Maar er is een moment in mei waarop alles en iedereen samenkomt op één fysieke plek. Misschien is 'shoppen' niet het juiste woord, maar het gevoel is vergelijkbaar: op deze beursvloer ‘surf’ je live langs een grote diversiteit aan bedrijven, organisaties en onderwijs- en kennisinstellingen gericht op oplossingen voor de food en beverage; van voedselveiligheids- en hygiëne-oplossingen tot verpakkingsmachines en -materialen, en van vloeren en wanden tot transportbanden en visiontechnologie.
Op het Food Tech Event vind je antwoord op de vraag hoe je jouw volledige fabrieksomgeving en verwerkingsproces kan optimaliseren, opzetten en uitvoeren. De beurs is bovendien een uniek moment om bestaande relaties te versterken en nieuwe connecties te maken. De kans is groot dat je bezoek wordt beloond met onverwachte ontmoetingen en verrassende kennis.
Relevante kennis opdoen en bijspijkeren is essentieel in deze roerige tijden. Uitdagingen voor de branche zijn er genoeg. De geopolitieke onrust en oorlogen maken het lastig om ver vooruit te kijken, terwijl (onder meer) de urgentie om te komen tot een duurzamer voedselsysteem door klimaatveranderingen, de energietransitie, eiwittransitie, personeelskrapte, en… noem maar op,… zo’n lange termijnvisie wél noodzakelijk maken.
Techniek en innovatie spelen een cruciale rol in de oplossingen voor deze vraagstukken. Op de beursvloer vinden foodproducenten de antwoorden. Ontdek tijdens de beurs de belangrijkste trends en ontwikkelingen, en vooral: waar jouw kansen en mogelijkheden liggen.
Naast het bezoeken van de standhouders is er nog veel meer te doen en te beleven tijdens de tweedaagse beurs. Op het programma staat een uitgebreid en interessant congresprogramma, waaronder keynotes van Marianne van Keep, directeur Duurzaamheid en Inkoop bij Verstegen Spices & Sauces en Tijs Roeland, manager Techniek & Projecten bij CONO Kaasmakers. Er zijn inhoudelijke paneldiscussies met experts uit de branch; op woensdag 14 mei georganiseerd door Next Tech Food Factories en Vakblad Voedingsindustire, er zijn volop live-demo’s, en natuurlijk is er ook dit jaar weer een gezellige netwerkborrel, aangeboden door Netwerkorganisatie OSV (Ondernemers Sociëteit Voedingsindustrie). Al ruim 110 exposanten hebben een plekje op de beursvloer geboekt, dus het belooft een bruisende en wervelende editie te worden!
Kom luisteren naar inspirerende lezingen en keynotes door vooraanstaande experts. Het volledige programmaoverzicht vind je op de site. Hieronder zoomen we in op het programma op 15 mei dat georganiseerd wordt door Vakblad Voedingsindustrie.
IJsbrand Velzeboer, Curatief voedingsmiddelentechnoloog, directeur Scienta Nova
Er zijn aanwijzingen dat Ultra Processed Foods op de lange termijn gezondheidsschade veroorzaakt. Maar ook ónbewerkt voedsel kent risico’s; denk aan de recente Hepatitis-A besmetting van handgeplukt fruit. Ijsbrand gaat met veel praktijkvoorbeelden in op o.a. de risico’s van verschillende bewerkingen. Zijn blik op voeding en de branche is kritisch, maar altijd voorzien van een flinke dot humor!
John Wallbrink, AI-expert en spreker, eigenaar Wallbrink Crossmedia
Tijdens deze inspiratiesessie met de ondertitel ‘Slimmer werken zonder technologie- frustraties’ ontdek je hoe AI jou kan helpen efficiënter te werken, creatieve processen te versnellen en nieuwe kansen te benutten. Met een combinatie van humor en hands-on voorbeelden laat John zien hoe AI direct waarde toevoegt aan de praktijk. Geen abstracte theorie, maar direct bruikbare inzichten en interactie. Of je nu een beginner bent of al ervaring hebt met AI, deze sessie brengt je verder.
Jan de Bruin, manager ANSUL Solutions BV
Jan is al 20 jaar werkzaam bij ANSUL Solutions, en daarnaast voorzitter van de brancheorganisatie ‘Federatie Veilig Nederland’, (de federatie) sectie blussystemen. In zijn informatieve lezing geeft hij een helder overzicht van toepassingen en technieken op het gebeid van blusgassystemen en detectie, allemaal toegespitst op de foodsector; van productie tot opslag.
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2025