Famalco Huis: een thuis voor de logistieke sector
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Famalco Huis: een thuis voor de logistieke sector

  • 17 juni 2024

Heilaar-Noord in Prinsenbeek heeft een visitekaartje gekregen, een iconisch warehouse met een moderne en eigentijdse uitstraling: Famalco Huis, gebouwd door Willy Naessens Nederland. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van het Maltese familiebedrijf Famalco in vervulling. 

Het 7.000m² tellende multi-tenant warehouse bestaat uit twee gelijke delen. Eén deel is volledig afgebouwd inclusief koel- en vriescellen, het andere deel is al naar gelang de wensen van de huurder af te bouwen. Hiervoor kan Famalco een built-to-suit oplossing bieden. Een van de eerste huurders is Fahrenheit Logistics Netherlands BV, die zal blijven voortbouwen op 30 jaar consistent uitgevoerd en toegewijd wegvervoer vanuit de Benelux naar Malta en Zuid-Italië. Deze logistieke firma is een honderd procent dochter van Famalco en huurde tot kortgeleden opslag- en overslagcapaciteit in de buurt van Prinsenbeek. “Dat is dus voorbij. We hebben nu een eigen warehouse. Voorlopig gebruiken we maar een gedeelte van de capaciteit”, zegt Koen van den Bos, warehouse en logistics coördinator. “En alleen van het geconditioneerde deel. Dat bestaat uit vier grote vriescellen, acht koelcellen en een ruim expeditiegebied.” Er is dus nog meer dan genoeg ruimte beschikbaar. “De rest is te huur.”

Duurzaam en energiezuinig 

Naast warehouse en overslagcapaciteit beschikt het gebouw ook over kantoor-, vergader-, en chauffeursfaciliteiten, aldus Stijn Belt, interim facility manager op locatie “De kantoren zijn vrij indeelbaar in acht units van ongeveer 100m², elk met een eigen ingang en zicht op de logistieke operatie. Dus compleet gefaciliteerd.” Ook interessant: het distributiecentrum is gesitueerd in het logistieke hart van de Benelux: Rotterdam – Antwerpen – Venlo. Het was vanaf het begin belangrijk dat het gebouw duurzaam en energiezuinig geëxploiteerd kon worden. Dit heeft geresulteerd in een BREEAM-NL-certificaat “Met energiezuinige installaties en een dak vol zonnepanelen willen we die CO2-footprint nog verder verkleinen.” 

Willy Naessens Nederland

Het distributiecentrum, waar chauffeurs zich ook kunnen opfrissen en overnachten, is gebouwd door Willy Naessens. Stijn heeft al eens eerder met Willy Naessens Nederland samengewerkt. “Dat is me goed gevallen. Willy Naessens Nederland kent de markt van de volumebouw, houdt zich aan de afspraken en weet waarover ze het heeft. En werkt snel en netjes.” In dit project is gekozen voor betonbouw, omdat dit past bij de eisen die er aan een modern koel-vrieshuis gesteld worden. Stijn: “Het is robuust, isoleert heel redelijk, vrijwel ongevoelig voor vocht. En met de toen geldende staalprijzen kregen we het beste product voor de beste prijs.”

www.famalco.net
www.willynaessens.nl

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024