Verken samen met WUR-wetenschappers de spannende mogelijkheden van de eiwittransitie en de toekomst van duurzame voedseltechnologie: kom op 2 en 3 juli naar 3rd Conference on Science and Technology for Meat and Dairy Analogues in Wageningen.
Eiwitten zijn een onmisbaar macronutriënt, maar de manier waarop we ze produceren en consumeren is niet langer houdbaar. De transitie naar een duurzaam, rechtvaardig en evenwichtig voedselsysteem, met een focus op eiwitten vindt wereldwijd plaats. Steeds meer Nederlanders geven ook aan dat ze hun voedingspatroon duurzamer en gezonder willen maken. Er worden meer producten met plantaardige eiwitten gemaakt én gegeten. Nederlandse retailers ondersteunen de transitie en hebben concrete doelen gesteld met betrekking tot hun aanbod.
Maar er zijn ook punten van zorg. Ondanks de goede voornemens van consumenten is de daadwerkelijke vleesconsumptie niet afgenomen. En Nederlanders drinken weliswaar minder koemelk, maar ze zijn wel meer kaas gaan eten. De prangende vraag blijft daarom: ‘wat is er nog meer nodig om de eiwittransitie te stimuleren?’ Wageningen University & Research zoekt naar manieren om zowel de beschikbaarheid, de diversiteit als de acceptatie van bestaande en nieuwe eiwitbronnen te vergroten.
WUR-onderzoekers zijn ervan overtuigd dat de focus bij het beantwoorden van die vraag op meerdere aandachtsgebieden moet liggen. Aandachtsgebied 1 en 2 zijn gericht op de consument, 3 en 4 op de productie, en 5 en 6 op de maatschappij als geheel. Samen vormen ze de basis van het werk waarop de onderzoekers zich richten op de eiwittransitie:
Kom naar de 3rd Conference on Science and Technology for Meat and Dairy Analogues op 2 en 3 juli op de campus in Wageningen.
Meer info op: www.wur.eu/alt-meat-dairy-24
Benieuwd naar onze zes aandachtgebieden? Bekijk ze hier: Zes knoppen om aan te draaien voor een snellere eiwittransitie - WUR
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024