Column Saskia Stender: Paniekvoetbal
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Column Saskia Stender: Paniekvoetbal

  • 21 november 2022
  • Door: Saskia Stender

Met alles wat er nu speelt in de markt is het speerpunt van bijna alle bedrijven: kosten besparen. De energieprijzen rijzen de pan uit, alles is duurder. De loonkosten stijgen volgend jaar met 10%. En we weten niet wanneer er een kentering komt. Het moet allemaal ergens van worden betaald, dus gaan we met zijn allen flink hakken in de kosten. Is dat wel slim?

Waarop ga je dan bezuinigen? Op personeel? Lijkt me niet handig, want als het straks weer beter gaat, kun je de nieuwe vacatures niet invullen met deze krappe arbeidsmarkt. Versneld van het gas los? Dat heeft voor- en nadelen en het alternatief, elektriciteit, is ook prijzig. Bezuinigen op comfort dan, door de thermostaat lager te zetten? Dan zitten je werknemers in de kou. Hmm, niet ideaal voor de productiviteit. Allemaal leuk voor de korte termijn; maar je komt jezelf tegen op de lange termijn. Wat dan wel? 

Je kunt beter je bedrijf eerst eens goed doorlichten, in plaats van in paniek gaan bezuinigen. 

En dan: automatiseren en digitaliseren! Als je dat goed aanpakt kun je je personeel veel efficiënter inzetten en meer doen met minder handjes. Processen optimaliseren! Die investering levert gelijk wat op én werkt door in de toekomst. Denk eens aan een warmte terugwininstallatie. Met de huidige cijfers heeft die een terugverdientijd van 1 tot 3 jaar in plaats van 5 tot 7. Iets om over na te denken. 

Efficiëntere interne logistiek, energiezuinige koel- en vriesdeuren, energie besparen bij gebruik van perslucht of vacuümpompen, predictive maintenance, ga maar door. Vraag hulp aan je leveranciers en zorg dat je ook in de toekomst kunt blijven groeien!

Saskia Stender

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022