CocaCola en Blücher, zelfde standaarden
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

CocaCola en Blücher, zelfde standaarden

  • 09 October 2018
  • Door: Mathilde Lentjes

In Coca-Cola European Partners Nederland vond Blücher een partner met dezelfde corporate waarden: hoogwaardige kwaliteit, duurzaamheid en hoge hygiënewaarden. 

Blücher-assortiment

Eveline Bruins: “Wij produceren RVS (roest vast stalen) afvoersystemen, goten, putten en leidingen voor inpandige en uitpandige toepassingen: van een eenvoudige badkamer tot grote industriële installaties. Onze markten zijn de woningbouw, utiliteit, industrie en scheepvaart. Blücher is wereldwijd marktleider op het gebied van RVS afvoersystemen. Onze key accounts zijn vooral bedrijven in de voedinsgmiddelen,- en drankenindustrie zoals bv slachterijen en brouwerijen.” Blücher is sinds kort onderdeel van Watts water Technologies Inc. maar de merknaam Blücher blijft onveranderd.

‘Met de juiste aanleg van een afvoersysteem kunnen bedrijven veel geld, water en energie besparen’

Eveline Bruins is Area Sales Manager Benelux bij het van oorsprong Deense bedrijf Blücher. Het Blücher-assortiment (zie kader) is zowel breed als diep. Er zijn goten en putten in alle maten en vormen: “We leveren altijd maatwerk want ieder bedrijf heeft nu eenmaal een andere behoefte. Bij de aanleg van putten, goten, leidingen en afvoersystemen moet je je een aantal zaken van te voren afvragen: met welke producten werk je; komen er eventueel zuren aan het verwerkingsproces te pas; werk je met glas; waar staan de machines, welke vloerbelasting is er en wat is de uiteindelijke hoeveelheid water en afval? Bij een slachterij is dat natuurlijk totaal anders dan bij een brouwerij.”

Besparen

Met de juiste aanleg van een afvoersysteem kunnen bedrijven niet alleen veel geld, maar ook veel water en energie besparen. “Natuurlijk is het een kostenpost die voor de baat uit gaat, maar als je de zaken van het begin af aan niet goed aanpakt, kost het uiteindelijk alleen maar geld: als een put verstopt raakt omdat het de hoeveelheid afval niet aan kan, moet het productieproces worden stilgelegd en dat kost serieus geld. Voorkomen blijft altijd beter dan genezen. Daar kunnen wij bedrijven met onze jarenlange expertise bij helpen. Ons motto is dat een afvoersysteem net zo lang mee moet gaan als een bedrijfspand.”

Aansluiten

Ook de hoeveelheid water kan met de juiste aanleg van afvoersystemen worden teruggedrongen. Idealiter sluiten de vloeren en de afvoerputten 100 procent op elkaar aan. Eveline: “Er is altijd een plek waar het meeste afval op de vloer terechtkomt. Als dat afval vervolgens een lange route moet afleggen om in de uiteindelijke put of goot terecht te komen, kost dat niet alleen veel menskracht maar ook veel water. Bovendien is dat onhygiënisch, want de kans is aanwezig dat je tijdens het schoonmaakproces de bacteriën verspreidt naar een plek waar je ze niet wilt hebben. Een slecht aangelegd systeem kan bovendien zorgen voor scheuren in de vloer. Dat is niet alleen onhygiënisch, maar ook gevaarlijk.”

Uitbreidingen voor Coca-Cola

Een van Blüchers klanten is de Nederlandse fabriek van Coca-Cola in het Brabantse Dongen. 120.000 blikjes, 100.000 PET-flessen en 55.000 glazen flesjes rollen er ieder uur van de band. “We investeren continu in de uitbreiding van ons portfolio, daarmee spelen we in op de veranderende behoeften van de consument,” aldus Claudia Biasutto, Project Manager bij Coca-Cola European Partners Nederland. “In 2017 introduceerden we maar liefst 17 nieuwe dranken en dit jaar staat de teller op 21. Dit vraagt ook voor onze fabriek om de nodige uitbreidingen en aanpassingen.”

Coca-Cola heeft zich op wereldwijd en lokaal niveau gecommitteerd aan belangrijke doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. Claudia: “Eén van de onderdelen van ons duurzaamheidsbeleid waar we al jaren mee bezig zijn, is om zo min mogelijk water te gebruiken tijdens onze productieprocessen. Wij produceren ook in zogenaamde High Care Areas. Binnen deze ruimtes hanteren wij de hoogst mogelijke hygiënestandaarden. Dat is noodzakelijk omdat wij anders geen optimaal eindproduct kunnen leveren. Wij hebben voor samenwerking met Blücher en de producten van het bedrijf gekozen omdat zij net als wij duurzaamheid, waterbesparing, kwaliteit en de best mogelijke hygiënestandaarden belangrijk vinden.”

Specifieke eisen 

In de enige fabriek van Coca-Cola in Nederland is begin dit jaar een HygienicPro afwatersysteem van Blücher geïnstalleerd. Claudia: “Onze huidige locatie hebben we dit jaar met een gedeelte nieuwbouw uitgebreid. We hebben van te voren samen met Blücher een goede en uitgebreide studie gedaan naar onze behoeften. Een belangrijk item was onder andere de zware belasting van onze vloeren. We werken met zware machines en bovendien staan er zware opslagtanks. Onze productieruimtes zijn onderling zeer verschillend. Per sectie hebben we een specificatie split gemaakt. Eveline heeft ons tijdens dit proces geadviseerd in de meest efficiënte oplossingen. Een daarvan was een speciaal breed rooster waarin in één keer een grote hoeveelheid water kan worden opgevangen. Deze goot is niet alleen stabiel, stevig en hygiënisch, maar esthetisch ook nog eens mooi. De goten moesten als eerste geïmplementeerd worden. Die kwamen hier aan in speciaal gesealde verpakkingen, zodat er geen stof bij kon komen, dat is voor ons productieproces essentieel. Het hele proces tussen engineering en uiteindelijke aanleg heeft slechts 2,5 maanden in beslag genomen. En dat is ons erg goed bevallen.”

www.cocacolanederland.nl
www.blucher.nl

Bron: Beeld: © Bert Jansen