€ 50 miljoen om te innoveren
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

€ 50 miljoen om te innoveren

  • 12 mei 2015

MKB-bedrijven in de topsectoren kunnen vanaf 19 mei gebruikmaken van de nieuwe MIT-regeling (MKB Innovatiestimulering Topsectoren). Dit jaar komt via deze regeling ruim 50 miljoen euro beschikbaar om innovatie in het MKB binnen de topsectoren te bevorderen.

Vanuit de Topsector Agri&Food heeft topteamlid en MKB-ondernemer Jan van Rijsingen zich het afgelopen jaar hard gemaakt voor de aanpassingen van de regeling: “Juist het MKB is cruciaal voor innovatie en economische groei. Het is daarom van groot belang dat het kabinet en de provincies met hun samenwerking tot verbeterde steun voor een groter aantal innovatieve MKB-ers zijn gekomen. MKB-bedrijven kunnen hiermee meer, sneller en gemakkelijker innoveren. Ik roep MKB-bedrijven op deze mogelijkheid volop te benutten.”

Investeren en vernieuwen

Provincies en rijksoverheid hebben afgesproken gezamenlijk te investeren in de regeling. Hierdoor is het budget toegenomen van 32 miljoen euro in 2014 naar 50 miljoen euro nu. Minister Kamp: “Economische groei komt van ondernemers. Zeker nu de economie aantrekt, is het van belang dat zij kunnen investeren en vernieuwen. Dat doen ondernemers door verantwoorde risico’s te nemen en concrete plannen te ontwikkelen en uit te voeren. Daar hebben ze wel financiering voor nodig. Door de samenwerking bieden het kabinet en de provincies extra steun aan bedrijven, zodat zij hun groeiambities waar kunnen maken.”

Vier instrumenten

In de vernieuwde MIT-regeling zijn vier verschillende instrumenten opgenomen. Afhankelijk van het type vraag kunnen ondernemers gebruikmaken van:

  • Kennisvouchers: kennis halen bij een kennisinstelling;
  • Adviesprojecten: kennis halen bij een kennisinstelling of een onafhankelijk adviesbureau;
  • Haalbaarheidsprojecten: in kaart brengen van technische en economische risico’s en mogelijkheden voor het voorgenomen innovatietraject;
  • R&D-samenwerkingsprojecten: kennisontwikkeling en kennisdeling met onafhankelijke partners voor de vernieuwing van producten, productieprocessen of diensten.

‘Ik roep MKB-bedrijven op deze mogelijkheid volop te benutten’

Aanvragen

Aanvragen indienen voor de MIT-regeling kan zoals voorheen bij RVO.nl. Nieuw is dat ondernemers dit jaar ook in hun eigen regio kunnen aankloppen. Bij het ontdekken en het benutten van innovatiekansen kunnen de ondernemers ondersteuning van de innovatiemakelaars van TKI Agri&Food vragen (www.tki-agrifood.nl/innovatiemakelaars). Meer informatie over de regeling is te vinden op de site van RVO.nl

www.rvo.nl

Bron: ©iStock.com/sefanphoto