AAK Netherlands raffineert plantaardige oliën en vetten voor verschillende type voedingsmiddelen. Het bedrijf voerde al meerdere laagdrempelige maatregelen op het gebied van energiebesparing door en richt zich nu op isolatie. Daarmee valt zeker in bestaande fabrieken nog veel winst te behalen.
AAK Netherlands in Zaandijk is onderdeel van de Zweeds-Deense multinational AAK. Het Nederlandse bedrijf bleekt en raffineert ruwe olie tot plantaardige oliën en vetten in halffabricaat. Klanten zijn grote voedingsmiddelengiganten. De halffabricaten worden gebruikt in allerlei type voedsel. Denk aan chocolade, koek, pizza, maar ook aan babyvoeding. In de loop der jaren voerden ze tal van energiebesparende maatregelen door in het kader van de Meerjarenafspraken Energie-efficiëntie (MJA) van het ministerie van Economische Zaken (EZ).
In 2010 werden de stoominjectoren die nodig zijn voor het schoonmaken en filteren van ruwe olie vervangen door elektrische pompen. Voor deze investering maakte het bedrijf gebruik van de Energie Investeringsaftrek (EIA), een fiscale regeling van EZ voor investeringen in energiezuinige technieken en duurzame energie. Er wordt nu alleen nog stoom gebruikt voor het reinigen van filters en voor een aantal kleinere processen. Hierdoor is de benodigde druk gedaald naar 6 bar. In 2013 verving AAK het ketelhuis door twee kleinere ketels.
‘Het is belangrijk dat we elk jaar opnieuw alles checken’
In de volgende stap richt het bedrijf zich nu op relatief kleine zaken die toch nog veel besparing kunnen opleveren, zoals isolatie. “Isolatie van leidingen is voor bedrijven zoals die van ons gemeengoed”, zegt Piet Mul, manager Technische Dienst bij AAK. “Maar dat betekent niet dat dit altijd en overal voor 100 procent solide is. Dat geldt zeker voor onze fabriek, die uit het begin van de twintigste eeuw stamt. Tegenwoordig kunnen leidingen standaard met isolatie geleverd worden, maar dat was vroeger niet het geval.”
Isolatie kan door brand- en vochtwering, aantasting door oliën en resistentie tegen oplosmiddelen minder goed werken. Mul: “Isolatie kan slijten of kapot gaan, bijvoorbeeld door lekkage of doordat iemand per ongeluk op een leiding staat. Het kan ook dat leidingen, installaties of onderdelen zijn vervangen zonder dat er opnieuw isolatie is aangebracht. Bij ons is er op sommige plekken nog sprake van verouderde leidingen die nooit eerder geïsoleerd zijn. Daarom is het belangrijk dat we elk jaar opnieuw alles checken om te achterhalen wat wel en niet meer goed functioneert.”
Voor het controleren van de leidingen gebruikt AAK sinds kort warmtecamera’s. Mul: “Deze camera’s zijn een enorme uitkomst, omdat ze lekken in de isolatie in één oogopslag laten zien. Iemand van de technische dienst loopt met de camera rond en maakt met een fotocamera een opname van plekken waar de isolatie niet meer goed of verouderd is. Die foto gaat naar een installateur, die dan precies weet waar bijvoorbeeld nieuw wol of een nieuwe leiding moet komen.”
Mul vindt het niet meer dan logisch om te investeren in isolatie. “Dit soort kleine maatregelen zijn snel terugverdiend. In 2014 hebben we ten opzichte van 2013 bijna 5 procent op energie bespaard. We verwachten ongeveer hetzelfde percentage in 2015. En dat dus allemaal door relatief kleine aanpassingen, met isolatie als grootste deel. We bekijken nu of we met het isoleren van filterdeksels en met warmteterugwinning nog meer energie kunnen besparen. In de nabije toekomst willen we ook de mogelijkheden voor LED-verlichting verkennen.”
AAK doet al lange tijd mee aan de Meerjarenafspraken Energie-efficiëntie. Dit zijn overeenkomsten tussen de overheid en bedrijven, instellingen en gemeenten. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) faciliteert de afspraken, stimuleert de bedrijven en monitort de resultaten. RVO.nl-adviseur Marrius Dedden: “Met de MJA stimuleert het ministerie van EZ het effectiever en efficiënter inzetten van energie. Dat draagt bij aan het behalen van 20 procent CO₂-reductie in 2020 en het realiseren van de energiebesparingsdoelen uit het Energieakkoord.” Dat vindt ook AAK belangrijk. Mul vult aan: “Om elk jaar weer tot slimme, nieuwe energiebesparingen te komen, organiseren we één keer per jaar een brainstorm met alle productiewerknemers. Dat levert altijd tal van nieuwe ideeën op waar we dan vol energie mee aan de slag gaan.”
Kansen om te innoveren en nieuwe markten aan te boren. Dat biedt duurzaamheid aan ondernemend Nederland. Het resultaat: economische groei, winst voor het milieu én een duurzame bedrijfsvoering. De overheid ondersteunt dagelijks honderden organisaties met financiering, kennis en partners. Voor al deze organisaties is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland het eerste aanspreekpunt. Ook voor het signaleren en attenderen van beleidsmakers op verbetering van wet- en regelgeving.
www.rvo.nl/duurzaamondernemen
Een thermografische camera laat lekken in de isolatie in één oogopslag zien
Bron: RVO