Visscher Seafood over nieuwe lijnen: ‘Geniaal’
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Visscher Seafood over nieuwe lijnen: ‘Geniaal’

  • 16 oktober 2023
  • Door: Naomi Heidinga

In een concurrerende markt is het lastig jezelf te onderscheiden. Toch lukt het Visscher Seafood om te blijven groeien. Dat heeft het bedrijf onder meer te danken aan de kwaliteit en service die het biedt. Efficiënte productielijnen helpen hen bij het versterken van de positie in de markt. 

Visscher Seafood bestaat sinds 1986. In eerste jaren richtte het bedrijf zich op vangst uit de Noordzee, waaronder tong en kabeljauw. Rond de eeuwwisseling stapten ze over naar Noorse zalm. Er werd fors geïnvesteerd in nieuwe lijnen, geschikt voor het fileren van zalm. Die investering bleek al snel niet genoeg. Visscher Seafood had meer ruimte nodig. Er werden panden aangekocht en in 2015 was de nieuwe aanbouw gereed. De laatste aanvulling dateert uit 2023. En nog steeds worden er verbeteringen aangebracht. Niet alleen op kantoor, maar ook in de fabriek. 

Export

Het bedrijf exporteert onder meer naar de Verenigde Staten. “We hadden twee jaar een medewerker  in de VS,” vertelt Pieter Korf, Hoofd productie en technische dienst. “Mede daardoor kregen we voet aan de grond  in de VS. Ook doen we zaken met Azië. Dat is voor ons een opkomende markt, al is het lastig om daar een positie te verwerven.” Visscher Seafood handelt voornamelijk in zalm, maar heeft ook een deel witvis. “Dat maakt ons aantrekkelijker voor klanten.”

Corwin van den Bor (links) naast Pieter Korf

Taart

Ze hebben volop concurrentie, al ziet Pieter deze liever als concullega’s: “Er is genoeg taart voor iedereen, je moet je alleen niet allemaal op dezelfde taartpunt richten.” Jezelf onderscheiden is  belangrijk in een dergelijke markt. “Allereerst moet je kwaliteit en service kunnen bieden. Dat is de reden dat we zowel zalm als witvis hebben. Daarnaast gaat het om efficiëntie. Zalm is een betrekkelijk dure vis. Wil je meer rendement behalen, dan moet je capaciteit omhoog. Arbeidskrachten zijn echter schaars. Ga je meer produceren, dan heb je meer handjes nodig. Daarom investeren we in machinerie; dat verdien je op den duur zeker terug.”

Intern transport

Binnen het bedrijf wordt kritisch gekeken naar het interne transport. Op verschillende plaatsen is winst behaald door het kiezen voor automatisering. “We hebben via Jansen Techniek diverse lijnen tussen onze verpakkings- en fileermachines geplaatst,” aldus Pieter. “Een mooi voorbeeld is de band tussen de kopmachine en de fileermachine. Vanuit de kopmachine werden de vissen op de band gestort. De zadelaar moest vervolgens de vis op de juiste wijze op de band leggen. Dat was zwaar werk, de zadelaar moest ver strekken en tillen. Dankzij de nieuwe lijn is het werk veel lichter geworden. De vissen hoeven niet meer te worden opgetild, maar kunnen op hun plek worden geschoven. Zo kan de zadelaar het werk veel langer volhouden. Bovendien kunnen we zo voorzichtiger met de vis omspringen. Zalm is heel delicaat, een knik erin en hij is niet meer geschikt voor verkoop. Door de lijnen goed op elkaar aan te sluiten, hebben we veel minder derving.”

Inklapbaar

Een andere slimme oplossing is de transportband voor de tempex dozen, die op zolder worden opgeslagen. Voorheen had men de tempex dozen veelvuldig in handen. Ze werden geleverd op een pallet, moesten per lift naar boven worden gebracht en vervolgens op hun plek worden gereden. Voor gebruik moesten ze per pallet weer naar beneden naar de productieruimte worden gebracht. Het gehele proces is enorm versimpeld dankzij een nieuwe transportlijn die de dozen naar boven vervoert. “Deze transportlijn kostte ons de nodige hoofdbrekens,” aldus Corwin van den Bor van Jansen Techniek. “De lijn moest door het dak, plafond en wand. Bovendien mag de band, als deze niet in gebruik is, niet in de weg staan.” De oplossing? Een inklapbare transportband. Geniaal, maar zeker niet eenvoudig. “Chauffeurs die ook voor andere bedrijven rijden, zijn altijd vol lof over ons systeem,” aldus Pieter. “Het lossen gaat veel sneller en eenvoudiger. Bovendien zijn er minder arbeidskrachten nodig voor hetzelfde werk.” 

Vertrouwen

Pieter heeft meer wensen op zijn lijstje staan. Zo moet er nog een grotere lijn komen voor het transport. “Het gaat om een lijn van zo’n vijftig meter,” zegt Corwin. “Deze moet de tempex verpakkingen van zolder exporteren naar de fileerband in de productieruimte.” De plannen worden nu uitgewerkt. Pieter heeft er vertrouwen in. “Jansen Techniek levert goed werk. Ze doen wat ze beloven en als er iets mis is, wordt het snel geregeld. Die eerlijkheid waarderen we zeer. We gaan een langdurige relatie aan met elkaar, het persoonlijke contact is daarin heel belangrijk. Ik kan bouwen op Corwin, hij gaat altijd voor de beste oplossing: de oplossing die het best past bij ons bedrijf.”  

www.visscherseafood.com
www.jansentechniek.nl 

Beeld: Naomi Heidinga

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023