Kornelis Caps transformeert kwaliteitsborging door digitalisering
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Kornelis verbetert kwaliteits­borging met digitali­sering

  • 16 oktober 2023
  • Door: Jolanda Spoor

Veel van de doppen en sluitingen die worden gemaakt dienen ter bescherming van voedingsmiddelen. Dit stelt strenge kwaliteitseisen aan zowel het productieproces als de grondstoffen. Digitalisering speelt een belangrijk rol in het waarborgen van de noodzakelijke kwaliteit.

Het begon in 1936, toen Jelte Kornelis een bedrijf startte voor de productie van bakeliet. Inmiddels is Kornelis Caps & Closures uitgegroeid tot een toonaangevende doppen- en sluitingenleverancier in binnen- en buitenland. Aan het woord is Ytsen de Boer, Technisch projectleider van het bedrijf: “Digitalisering van onze werkprocessen kwam in beeld toen ik een artikel las over Industrie 4.0. Dát was wat we zochten! Want we wilden onze operators en managers de juiste tools in handen geven om vanuit kwaliteit te gaan werken. De operators waren zo’n 70% van de tijd bezig met de logistieke afhandeling van producten. Dat is echter niet hun hoofdtaak. Kwaliteitsbewaking; dáár moeten ze de tijd voor hebben.” 

Oplossing op maat

Na het inwinnen van advies, kwam MES (Manufacturing Execution System) naar voren. MES is de digitale verbinding tussen de kantooromgeving (ERP) en de productievloer. 

Kornelis koos voor Visual Link Software, de MES-oplossing ontwikkeld door Hellebrekers Industriële Automatisering. Ytsen: “Wij wilden een op maat geschreven pakket dat naadloos aansloot bij ons ERP-systeem. Deze oplossing heeft ons gebracht wat we wilden. Samen met de engineers van Hellebrekers hebben we de MES-oplossing in de praktijk gebracht.” 

Sneller en beter

Ytsen: “Deze digitaliseringsslag brengt voor ons voordelen op vele vlakken. Zo maakt de track and trace functionaliteit het mogelijk om de kwaliteit te borgen, en zijn we in staat onze klanten sneller en beter te bedienen. MES stuurt zowel de machines als onze mensen aan, wat veel tijd scheelt. De managers kunnen via tablets de afdeling aansturen, beheren en beheersen. Moest een operator of planner voorheen zijn eigen dag indelen; nu krijgen ze hun werk- en productieproces door via hun tablet. Operators, KD-medewerkers en monteurs kunnen ter plekke de machines aansturen. En tegelijkertijd stuurt MES onze mensen in de juiste richting. Het vinden van de oorzaak van een klacht duurde vroeger soms uren; nu is die met enkele muisklikken te herleiden. Dankzij MES ontlasten we niet alleen onze medewerkers, we zijn ook in staat om kleinere batches te bieden dan grote bedrijven aankunnen. En we kunnen voldoen aan bijzondere klantvragen.” 

www.kornelis.com
www.visuallink.nl

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023