Wiggers Vleeswaren: veilige en hygiënische nieuwbouw
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Wiggers Vleeswaren: Veilige en hygiënische nieuwbouw

  • 16 oktober 2023
  • Door: Esther van der Lelie

Sinds de jaren ‘50 produceert Wiggers Vleeswaren de Twentsche Bakleverworst en Bakbloedworst. Volgens oud familierecept, maar in een nieuwe jas. Sinds de zomer van 2023 genieten ze van hun gloednieuwe locatie in Hengelo. Ruim, veilig en hygiënisch ingericht met panelen van Hydewa.

Na 74 jaar produceren op de oude locatie van Wiggers Vleeswaren, pal achter het station, in het centrum van Hengelo, koos eigenaar Sergio Wiggers voor de bouw van een nieuw pand aan de Steenzoutweg in Hengelo. “In ons oude pand was de rek eruit, groei was niet meer mogelijk. Een nieuwe investering zou te kostbaar zijn om er nog echt wat van te maken, gezien de strenge eisen voor voedselveiligheid en hygiëne.”

Het verhaal van Wiggers

Aan het woord is Sergio Wiggers, derde generatie in familiebedrijf Wiggers Vleeswaren. Met twinkelende ogen deelt hij ‘het verhaal van Wiggers’: “Mijn opa was slager. Na de oorlog verkocht hij zijn winkel om met zijn gezin naar Afrika te emigreren. Toen hij met vrouw en vijf kinderen op het station stond om te vertrekken zei oma: ‘Ik wil niet meer.’  ‘Hoe gaan we dat doen dan? We hebben alles verkocht, het afscheid gevierd’, was de reactie van opa. Maar oma was stellig: ’Ik ga niet.’ De eerste actie was een woning zoeken. Dat werd een net nieuwgebouwde woning - tijdens de oorlog was de stad gebombardeerd en de eerste opbouw was begonnen - achter het station van Hengelo. Omdat opa de winkel had verkocht, verkaste hij naar de markt voor de verkoop van worst en vleeswaren.”

Sergio Wiggers

Nieuwe generaties

“Toen mijn vader in de zaak kwam, besloot hij het roer om te gooien”, vertelt Sergio enthousiast verder. “Hij wilde de worst niet helemaal zelf maken, maar de ingrediënten inkopen.” Zo geschiedde en ontstond het familierecept voor de Twentsche Baklever- en Bakbloedworst. “Dat is ons hoofdproduct: een ‘oalderwets’ seizoenproduct met pure ingrediënten dat we verkopen aan regionale supermarkten als de R in de maand zit.”
In 1995 kwam Sergio officieel in de zaak. “HACCP deed z’n intrede. Vader had daar geen trek in: ‘We sjoemelen toch niet, ik weet waar ik de ingrediënten koop’.” Sergio was bekend met administratief werk en zette met zijn vader de volgens HACCP vereiste stappen. Daarna nam hij de zaak over. Inmiddels met de 4e generatie, zoon Jan, erbij.

Nieuwe jas

Bij de bouw van het nieuwe pand betrok Sergio aannemer Mark Koebrugge van WandCo én Glasbord® partner van Hydewa. In het oude pand was de koelcel aangepast met hun materialen; daarvan was Sergio wel gecharmeerd. Dion ter Braak, mede-eigenaar van Hydewa Benelux, vertelt: “Sergio wist wat hij wilde. Zijn keuze werd bevestigd bij het bezoek aan het Vishuis in België, dat volledig is afgebouwd met Glasbord®: onze internationaal HACCP gecertificeerde en duurzame polyester wand- en plafondafwerkingen met de extra beschermende Surfaseal® toplaag. We bekeken samen de bouwmaterialen, het installatiewerk, de afbouw en de details. Onze panelen zijn van glasvezel versterkt polyester. Ieder materiaal heeft specifieke producteigenschappen, zo ook Glasbord®. Dat vereist aandacht bij bijvoorbeeld de aansluiting tussen de panelen en de verbinding met de vloer, om aan de hoge hygiëne-eisen voor foodbedrijven te voldoen.”

De bouw

In het nieuwe pand bepaalden de drie partners per ruimte de eisen voor voedselveiligheid en hygiëne en vervolgens de afbouwwijze. Zo brachten ze in de productie- en algemene ruimtes dunne Glasbord® sandwichpanelen aan, en in de koel- en vriesruimte Glasbord® sandwichpanelen met een hoge isolatiewaarde. Het afkitten gebeurde met specifiek voor de voedingsindustrie gecertificeerde tweecomponentenkit. Voor de afwerking kozen ze voor RVS. Sergio: “Schoonmaken gaat drie keer zo snel. Wat een verschil met de tegeltjes en voegen van vroeger!”’ 

Samenwerking

Het Wiggers team geniet volop van de ruimte. Trots toont Sergio zijn kantoor, de productieruimte en ook de ‘huiskamer’ met foto’s van de familie en het oude pand. Met veel plezier kijkt hij terug naar de samenwerking met Mark en Dion: “Goed, snel en flexibel. Omdat we vanaf het begin alle stappen met z’n drieën hebben gezet, zijn er geen fouten gemaakt. Dion heeft met Mark de plannen uitgewerkt en berekend. Ik hoefde alleen de klap op de bestelling te geven. Het is fijn om te werken met mensen die vakkennis hebben.”

De persoonlijke match is voor Sergio een must. “Ik ken iedere ondernemer aan wie ik lever, persoonlijk. Hebben ze vragen, dan los ik het op. We werken met een seizoenproduct en moeten snel schakelen. Zo verliep de bouw ook. Inmiddels is het pand bestempeld als referentieproject. Dion: “Hier kunnen we alle belangrijke details laten zien.”

www.wiggers.nu
www.hydewa.nl

Bijschrift eerste foto: Sergio Wiggers (links) en Dion ter Braak

Beeld: ©Foto Hissink

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023