Van Meines Fishconcepts kiest ReflexBlue
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Van Meines Fishconcepts kiest ReflexBlue

  • 11 oktober 2021
  • Door: Esther van der Lelie

Hoe automatiseer je snel bedrijfsprocessen, maar houd je het systeem eenvoudig om mee te werken? Voor die uitdaging stond Mick van Meines, van Van Meines Fishconcepts. Hij ging de challenge aan en vertrouwt nu op het slimme, doordachte en veilige Cloud ERP-systeem ReflexBlue.

Van Meines is klant van het eerste uur bij ReflexSystems. Eigenaar Mick weet nog dat het systeem volgens DOS werkte. “Ik werk sinds begin jaren ’90 bij het bedrijf. Als zesjarig jochie hielp ik al mee. Dan mocht ik met mijn vader visjes bakken op de kist. Hij richtte onze groothandel in verse en gebakken vis ruim vijftig jaar geleden op. In Amsterdam.” Inmiddels is het bedrijf actief op meerdere locaties. AMfish convenience in Katwijk en Van Meines Fishconcepts in Zoetermeer. Op laatstgenoemde locatie worden verse visconcepten ontwikkeld en verpakt voor de retail in Europa. “We doen het goed”, laat Mick weten, er is veel vraag naar onze producten. Klanten vertrouwen op onze service met een hoofdletter S! Het bedrijf groeit hard, daarom is het belangrijk om focus te kiezen. Een goed ERP-systeem helpt ons hierbij.”

Trendsetter in vis

“In Amsterdam werkten we met Reflex 3000”, vervolgt Mick. “Met ReflexSystems zijn we ooit in contact gekomen via bevriende slagers. Ik dacht: ‘als het werkt voor vlees, dan kan het ook voor vis’. We waren één van de eerste visbedrijven die met hun ERP-systeem ging werken. Voor ons nieuwste bedrijf Van Meines Fishconcepts in Zoetermeer kozen we voor de Cloud-versie ReflexBlue. Ook als één van de eerste visbedrijven. We wilden snel een goede basis creëren. Deze innovatieve Cloud ERP-applicatie is toegankelijk, gemakkelijk uit te breiden en plaveit de weg richting toekomst.” Bij de start had Mick wel enige bedenkingen: “Eigenlijk wil ik niet helemaal vooroplopen in de markt , maar doe het nu toch. En het gaat goed. We werken er iedere dag mee, digitaliseren en optimaliseren is ongoing business. In de Cloud zijn sommige toepassingen gemakkelijker. Belangrijk blijft dat iedereen ermee kan werken.”

Samenwerking

Soufian Ouald L'Hadj van ReflexSystems: “Het is heel mooi wat er binnen onze samenwerking gebeurt. Ik kende Mick als bestaande gebruiker. Toen zijn wens kwam om op de nieuwe locatie te automatiseren, zijn we in gesprek gegaan over ReflexBlue. Door met elkaar te brainstormen, hebben we de wensen omgezet in een bruikbare oplossing. Dat betekende goed luisteren, horen wat er leeft en grenzen opzoeken. Mick is iemand die risico durft te nemen, hij omarmt de applicatie.” 

ReflexSystems en Van Meines Fishconcepts hebben gezamenlijk de puzzelstukjes gelegd om zoveel mogelijk processen te automatiseren en het systeem toch simpel te houden. Implementatie en ingebruikname volgden. Een uitdaging, omdat het voor Mick en collega’s bekende Reflex3000 megaveel functionaliteiten heeft, en ReflexBlue de wat onbekende, jongere en meer ingenieuze tegenhanger is. “Een klant die gewend is in een uitgebreide omgeving te werken, krijgt nu te maken met een applicatie die erop lijkt, maar anders en vernuftiger werkt. Het is net als een nieuwe auto met slimme opties”, vult Soufian aan.  

Soufian Ouald L'Hadj (l) en Mick van Meinis

Kloppend hart

Bij Van Meines Fishconcepts zijn ze enthousiast over de uitgebreide mogelijkheden van ReflexBlue. Het is zoals Mick omschrijft ‘het kloppend hart van inkoop, voorraad, productie en verkoopproces’ geworden. Hij zegt de beslissing genomen te hebben om met deze Cloudoplossing voor de voedingsmiddelenindustrie te gaan werken; maar niet zonder zijn medewerkers erbij te betrekken.  “Als ik het gevoel heb dat het werkt, dan neem ik de collega’s erin mee en informeer ik hen over de keuze voor het systeem.”

APK

Mick: “Twee jaar geleden zijn we met de implementatie gestart, de inrichting van het systeem is geregeld. Nu is een APK-beurt nodig, omdat ReflexBlue steeds meer mogelijkheden biedt. We moeten tijd maken voor een evaluatie over de huidige werkwijze: gaat het goed of kan het anders, nog efficiënter?” Van Meines is verantwoordelijk voor de input, ReflexSystems zorgt ervoor dat het werkt. “Klopt”, beaamt Soufian. “Wij voelen ons verantwoordelijk voor de risico’s van een Cloudoplossing, dus bedenken we oplossingen voor het moment dat bijvoorbeeld de internetverbinding wegvalt. Met innovatieve technologie zorgen we ervoor dat de applicatie onthoudt waar de gebruiker mee bezig was, zodat je, zodra er weer internet is, gewoon verder kan gaan.” “Zo werken we samen slim, doordacht en veilig”, besluit Mick.

www.vanmeines.nl
www.reflex-systems.nl

Beeld: © Roel Dijkstra fotorgrafie

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021