Al vijf generaties lang wordt in Gouda gewerkt aan fijne vleeswaren. In exact 125 jaar is Compaxo gegroeid van kleine slagerij in de binnenstad tot fabrikant die wereldwijd levert. Om op topniveau te blijven werken, is continue vernieuwing nodig. Willy Naessens Nederland heeft daarom onlangs een nieuwe snelkoelruimte gebouwd en opgeleverd.
‘Overdag ging het werk in de fabriek gewoon door; we konden alleen ’s avonds en ’s nachts aan de slag’
Compaxo werd officieel opgericht in 1896. De familiegeschiedenis begint echter al een ruime halve eeuw eerder, met een slagerij in de Goudse binnenstad. Met name de fijne vleeswaren, op een speciale manier gesneden vlees, vonden hier gretig aftrek. Reden voor latere generaties om juist deze vleeswaren op grotere schaal te gaan produceren.
Hiervoor werd in 1952 een fabriek gebouwd, op de locatie waar Compaxo Fijne Vleeswaren b.v. nog altijd te vinden is; aan de Schielands Hoge Zeedijk 35 in Gouda. Van hieruit gaan de salami, achterham, grilworst, filet americain, barbecueworsten en vele andere fijne vleeswaren de wereld in. En vegetarische en veganistische producten, ook onder private label. Daarnaast is Compaxo een belangrijke leverancier van bacon, met name voor export naar Groot-Brittannië en Ierland. De bacon wordt overigens geproduceerd en geëxporteerd vanuit de locatie in Zevenaar. Ruim een halve eeuw geleden besloot de toenmalige generatie om hier een eigen slachterij te openen, om zo kwaliteit te kunnen blijven garanderen. Liefst zo dicht mogelijk bij de leveranciers. In deze streek bevinden zich namelijk veel varkenshouderijen.
De slachterij is ondertussen grotendeels geautomatiseerd en werkt niet meer exclusief voor Compaxo. Daarvoor is de capaciteit eenvoudigweg te groot. Om te kunnen blijven voldoen aan de groeiende vraag, zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen, is regelmatig vernieuwen niet te vermijden. Vandaar dat er momenteel hard wordt gewerkt om het fabrieksterrein in Zevenaar te ‘updaten’. “Momenteel zitten we in fase 2 en zijn we bezig met het toevoegen van 2.400 m2 werkruimte: kantoren en facilitaire -, koel- en verwerkingsruimtes. In fase 3 krijgen we nieuwe ontvangst- en verdovingsruimtes voor de varkens en nieuwe wasstraten. Daarna zijn we weer helemaal bij”, zegt Menno van der Post, directeur Compaxo Zevenaar.
Fase 1 is ondertussen zo goed als afgerond en dus operatief. “De bouw van een nieuwe snelkoelruimte. In zes uur wordt hierin het vlees op verwerkingstemperatuur gebracht. Hier was een grote behoefte aan, dus er zat tijdsdruk op de bouw. We hebben daarom gezocht naar een partij die snel kon opleveren. Die vonden we in Willy Naessens Nederland. En ik kan zeggen dat dit een hele prettige ervaring is geweest”, aldus Menno.
Dat Willy Naessens wél binnen de gevraagde tijd kon opleveren, komt omdat de internationaal opererende betonbouwer vrijwel alles wat bij de bouw komt kijken in eigen huis heeft. Van het ontwerp van de constructie en het benodigde bouwmaterieel, tot en met eigen betoncentrales en prefab-fabrieken. “Hierdoor waren we niet alleen in staat om binnen de gestelde tijd op te leveren, maar het maakt ook dat we flexibel zijn in het bouwproces. Dit was bij Compaxo extra welkom omdat wij over de bestaande stallen heen moesten bouwen. Overdag ging het werk in de fabriek gewoon door, wat inhield dat wij alleen ’s avonds en ’s nachts aan de slag konden. Extra complicatie was dat de bouw rond de Kersttijd plaatsvond. Een erg drukke periode voor Compaxo”, zegt Cas Schuurmans, uitvoerder bij Willy Naessens Nederland en nauw betrokken bij het project in Zevenaar. Hij vervolgt: “Een hele uitdaging, maar het ging super. Ook de montage van de casco bouw. Vloeren en koelcelwanden, dakvloeren, het ziet er allemaal erg goed uit. Mede dankzij de prima verlopen samenwerking met andere installateurs.”
Menno is blij met het eindresultaat: “We hadden tot nu geen ervaring met betonbouw. Het proces gaat wat langzamer van start voordat je iets ziet groeien. Maar dankzij de specifieke bouwwijze gaat het daarna enorm snel en staat er een gebouw met een mooiere look and feel dan bij staal. De levensduur is bovendien veel langer. Dus wat betreft prijs/kwaliteit is dit een mooi project. Echt een hele mooie samenwerking, ook op persoonlijk vlak. Efficiënt bovendien, met een uitstekend resultaat.”
Beeld: © Jos van den Berk
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021