Toekomstbestendig en foodsafe desinfecteren
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Toekomst­be­stendig en foodsafe desinfecteren

  • 08 februari 2021

Het Nocotech desinfectiesysteem wordt al jarenlang succesvol toegepast in de vis- en vleesindustrie. De laatste maanden is er ook veel vraag vanuit de markt van vleesvervangers. Grote productiebedrijven in deze sector gebruiken het Nocotech-systeem inmiddels al volop.

“De belangrijkste voorwaarden voor bacteriologische groei zijn eiwitten en vocht; beide zijn volop aanwezig bij de productie van veel voeding, zoals vleesvervangers”, vertelt Hugo ter Hoeve van simpeldesinfecteren. “Niet alleen het bestrijden van bacteriën is essentieel. Ook schimmels moeten bestreden worden, omdat deze een prima ‘openbaar vervoer’ kunnen vormen voor andere micro-organismen. Die liften erop mee, bijvoorbeeld via de lucht.” Dat een goede hygiëne nodig is om de voedselveiligheid te borgen, is evident. Maar ook vanuit economisch oogpunt is het belangrijk. Hugo: “We weten allemaal dat de schade door een onverhoopt voedselschandaal enorm groot kan zijn. Nocolyse Food is zeer geschikt om de groei van alle micro-organismen te bestrijden. Dat vergroot de bedrijfszekerheid.”

Droge desinfecterende damp

Hoe werkt het ook al weer? “Nocotech is een geautomatiseerd desinfectiesysteem bestaande uit een machine en een vloeistof. Samen creëren ze een geïoniseerde droge desinfecterende damp”, legt Hugo uit. “Deze droge damp komt overal; ook aan de onderkant van een tafel, en een lopende band en in een machine. Dit in tegenstelling tot een natte damp, die ‘regent’ als het ware naar beneden en komt vooral op de vloer terecht.” 

“De Nocotech-machine maakt gebruik van een ultra-snelheid-turbine, waardoor de geïoniseerde lucht met een enorme snelheid uit de machine wordt geblazen. De uitgeblazen lucht wordt onderweg verwarmd, waardoor het proces van ionisatie sterk wordt verbeterd. Door het venturi-effect worden enkele milliliters Nocolyse Food-vloeistof toegevoegd aan de geïoniseerde lucht. Vervolgens krijgt de vloeistof een ‘gasachtige’ vorm. Dit is de droge damp, bestaande uit OH¯ ionen. Deze ionen vullen de ruimte en oxideren met alle micro-organismen.” 

Als droge damp is de waterstofperoxide (H₂O₂) maar liefst zestien keer sterker dan in vloeibare vorm, verzekert Hugo. “Het verliest bovendien de corrosieve werking, waardoor metaal of schakelkasten, en elk ander oppervlak, geen nadeel ondervindt. Verder blijft er geen residu achter, dus naspoelen is overbodig.”

www.simpeldesinfecteren.nl

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021