Technisch creatief
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Technisch creatief

  • 18 november 2014
  • Door: Dennis Favier

Afgelopen maand won de door TOP ontwikkelde innovatie de Pluckr de Food Valley Award. Dit is een ontzettend knap ontworpen machine die met een razende snelheid druiven kan losmaken van trossen, zonder dat dit proces de druiven kapot maakt.

Een machine ontwerpen vereist technisch inzicht en vaardigheden, maar ook een specifieke vorm van creativiteit en inventiviteit, die niet iedere werktuigbouwer bezit.  Het verhaal achter de ontwikkeling van de Pluckr illustreert dit.

Hoe maak je druiven los van de tros, zonder dat ze kapot gaan? Verschillende ideeën zijn getoetst, maar de doorbraak kwam nadat één van onze werktuigbouwers thuis aan het verbouwen was en een decoupeerzaag in handen had. De snelle beweging van het zaagje bracht hem op het idee om op deze manier de druiven los te trillen. Vanuit dit principe is de Pluckr geboren.

Het leggen van het verband tussen de decoupeerzaag en het lostrillen van druiven getuigd van creativiteit, maar wel anders dan dat ik creatief ben. Noem het ‘technische creativiteit’. Deze eigenschap is in mijn ogen wat iemand een goede machineontwerper maakt. Naar zulke mensen zijn niet alleen wij, maar de hele de voedingsindustrie naarstig op zoek!

Nog een leuk weetje over de Pluckr is dat deze niet is ontstaan uit de behoefte om druiven los te maken. In eerste instantie ging het om rode bessen. Gaandeweg werd duidelijk dat er een veel  grotere potentiële markt is voor losse druiven (bijvoorbeeld voor salades en ‘snoepbakjes’) en is de focus hiernaar verlegd.

Dennis Favier is professioneel Food Designer en Creative Director bij innovatiebedrijf TOP bv, vertaalt technologische innovaties naar interessante toepassingen.

Bron: © Karin Jonkers