Pluckr wint Food Valley Award 2014
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Pluckr wint Food Valley Award 2014

  • 18 november 2014

De Food Valley Expo vierde dit jaar haar tiende verjaardag, met het thema ‘Silicon Valley meets Food Valley’. De expo bood een podium aan de nieuwste agrifoodtechnologieën, showcases van innovatieve bedrijven, de uitreiking van de Food Valley Award, inspirerende sprekers en activiteiten ter ondersteuning van het bedrijfsleven.

Aalt Dijkhuizen, boegbeeld van de Topsector Agri & food en Bert Roetert, bestuursvoorzitter Food Valley NL lanceerden op de Food Valley Expo www.dutchfoodinnovations.com. Deze site biedt een overzicht van vernieuwende technologieën, producten en ingrediënten op het gebied van voeding, levensmiddelentechnologie en land- en tuinbouw, en is een initiatief van Food Valley NL.

Kennis delen

Nederland heeft veel kennis en technologie in huis op het gebied van agrifood en kan zo wereldwijd bijdragen aan oplossingen voor wereldvoedselvraagstukken. De nieuwe website geeft R&D-managers, beleidsmakers en consultants snel en eenvoudig inzicht in welke innovatieve agrifoodoplossingen beschikbaar zijn in Nederland. Dutchfoodinnovations.com is een praktisch instrument om kennis te delen en om dwarsverbindingen te maken. In de database zijn tal van innovatieve ingrediënten te vinden voor toepassing in levensmiddelen en er zijn technologieën opgenomen, die een schonere en meer duurzame manier van produceren mogelijk maken. Ook zijn er oplossingen te vinden om de productie van voedingsgewassen te verhogen of om de verspilling te verminderen. De komende tijd werkt Food Valley NL aan het verder vullen van de database. Bedrijven in agrifood- en hortisector worden uitgenodigd om hun innovaties aan te melden via www.dutchfoodinnovations.com. Tot 1 januari 2015 is dit kosteloos.

Pluckr wint Food Valley Award

Dit jaar reikte Food Valley NL voor de tiende keer de Food Valley Award uit. Een onafhankelijke vakjury beoordeelde de inzendingen op het innovatieve karakter, economische haalbaarheid, originaliteit en de mate van samenwerking bij de ontwikkeling. Dit jaar waren genomineerd: de duurzame en isolerende cadeauverpakking voor champagne van PaperFoam, de koelverse, gepascaliseerde babyvoeding van Pit-Foodconcepts en de Pluckr (www.pluckr.nl), een machine die met ultrasone trillingen razendsnel druiven van de tros haalt met nauwelijks of geen beschadiging. De laatste, gepatenteerde, technologie heeft de Food Valley Award 2014 gewonnen. De machine is ontwikkeld door JFPT/foodlife in nauwe samenwerking met TOP.

Kers op de taart

“Het winnen van deze prijs is echt fantastisch,” aldus Patrick Jansen van JFTP/Foodlife, “en een enorme stimulans voor ons om door te gaan met innoveren. Nieuwe technologie in de markt zetten, is een grote uitdaging. Het winnen van de Food Valley Award zal ons hier in de toekomst zeker bij helpen.” Wouter de Heij van TOP vult aan: “Wij zijn ontzettend trots op het resultaat van onze samenwerking. Het winnen van deze award is de kers op de taart en bewijst dat innovatieve techniek oplossingen brengt om de sector winstgevender te maken. We zijn blij dat we daar zo aan kunnen bijdragen.”

De techniek

De nieuwe druivenonttrosser is een compacte machine met drie tot twaalf koppen, die elk bestaan uit een roestvrijstalen grijpertje en een trilsysteem. Afhankelijk van het aantal koppen is de Pluckr in staat om driehonderd tot zeshonderd kilo druiven per uur te verwerken. Ter vergelijking; handmatig is twintig kilo onttrossen per uur haalbaar. Uniek aan deze machine is het gebruik van de ultrasone triltechniek in combinatie met de aandrijftechniek die zowel op en neer als van voor naar achter beweegt. De druiven worden zo zonder of met nauwelijks beschadiging losgetrild. Dit in tegenstelling tot de bestaande systemen waarin de druiven worden los gemasseerd. De machine kan bovendien goed worden gecombineerd met de nieuwe technologie AMAP (Active Modified Atmosphere Packaging), waarbij de vruchten onder gecontroleerde omstandigheden worden ingepakt zodat de houdbaarheid van de druiven tot zo’n drie tot vier weken kan worden verlengd. Dit leidt tot een langere houdbaarheid en minder verspilling. De Pluckr is inmiddels al geplaatst bij verschillende fruitverwerkers in binnen- en buitenland.

Uit het juryrapport

De jury van de Food Valley Award spreekt haar waardering uit voor de doordachte wijze waarop deze innovatie tot stand is gekomen. De jury van de Food Valley Award over de Pluckr: “We zijn onder de indruk van de combinatie van verschillende innovaties die in deze machine zijn verwerkt. Het is bijzonder hoe JFPT/foodlife en TOP intensief hebben samen gewerkt met onderzoekers om nieuwe technologieën in deze machine te verwerken. Wij geloven dat de Pluckr een aanzienlijk marktpotentieel heeft vanwege de brede toepasbaarheid. Geautomatiseerd druiven onttrossen heeft grote potentie voor groente- en fruitverwerkende industrie.” Ook het feit dat de technologie achter de Pluckr gepatenteerd was, bleek belangrijk voor de jury.

www.foodvalley.nl

Bron: © Frank Lodder