Star Cuisine bouwt aan een duurzame toekomst
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Star Cuisine bouwt aan een duurzame toekomst

  • 15 november 2021
  • Door: Esther van der Lelie

StarCuisine groeit, en bouwt een nieuw pand om klaar te zijn voor de toekomst. Een spannend traject waarbij de ondernemers kunnen vertrouwen op de mensen van bouwbedrijf Aan de Stegge Twello, die vooruitkijken, begeleiden en doen wat ze zeggen.

De specialist in het topsegment gerechten (o.a. oriëntaals en Italiaans) en producent van koelverse maaltijden voor horeca, catering en supermarkten besloot vanwege groei een nieuw bedrijfspand te bouwen op bedrijvenpark Prisma in Bleiswijk. Bouwbedrijf Aan de Stegge Twello kreeg de opdracht en zorgt er tot in de kleinste details voor dat de gemaakte afspraken worden voorbereid en nageleefd. StarCuisine wil met haar nieuwe pand een duurzaamheids- en vernieuwingsslag maken en de logistieke bereikbaarheid verbeteren. Onder de voorwaarde dat de veranderingen voor de medewerkers tot een minimum beperkt blijven.

StarCuisine wordt geleid door twee ondernemers. Lart Braaksma vertelt: “Het destijds oriëntaalse restaurant/productiehuis was failliet gegaan. Mijn vader, Lammert Braaksma, stelde mij voor om het productiehuis samen met hem en goede vriend Fernand Molenschot nieuw leven in te blazen.” Het klikte goed tussen de mannen, zij bleken elkaar in competenties aan te vullen, in 2009 werd de stap gezet. “Destijds leverden we vooral aan de horeca, inmiddels is onze omzet voor 30% gericht op horeca, restaurants, hotels (foodservice) en voor 70% op de retail zoals Jumbo, Marqt en PLUS.”

Groeien en vooruitkijken

De beslissing om de retailmarkt in te stappen legde het bedrijf geen windeieren. Het pand in Rijswijk werd al snel te klein. Lart: “Gelukkig konden we het buurpand overnemen, waardoor het vloeroppervlak verdubbelde. Een oplossing voor de korte duur. In 2019 besloten we voor de ontwikkeling van een nieuwe locatie. Het liefst in de buurt van Rijswijk, omdat we onze medewerkers niet te ver willen laten reizen. We kwamen uit bij het Prismapark in Bleiswijk, voldoende grond en goed bereikbaar met auto, ov en fiets. In augustus 2020 hebben we ‘ja’ gezegd.” 

Lart spreekt direct de toekomstverwachtingen uit die bij het ‘ja’ zeggen horen: “Nu produceren we 10.000 kg, in 2026 willen we in het nieuwe pand naar 20.000 kg groeien om in 2030 op de 30.000 kg uit te komen. Dan is opnieuw nieuwbouw nodig en daarvoor hebben we al een stuk grond erbij gekocht.”

Bas te Riele en Lart Braaksma

Uitdagende bouw

Met Arcadis werd een lijst van 10 bouwbedrijven opgesteld, waar een shortlist van drie overbleef met onder meer Aan de Stegge Twello. Het contact met hen ervaarde Lart meteen als prettig en de referenties waren goed. StarCuisine koos voor dit bouwbedrijf omdat er een partij nodig was die hen meeneemt en vooruitduwt.
Bas te Riele, commercieel projectmanager Aan de Stegge Twello: “Wij praktiseren de kunst van het integraal vooruitkijken. We nemen onze opdrachtgevers mee in het proces, zeggen op voorhand wat we gaan doen en doen vervolgens wat we zeggen. Zo bedenk je vooraf hoe je de juiste uitkomsten gaat realiseren.” Lart vult aan: “Ik wilde een mooie fabriek maar wist niet precies hoe. Aan de Stegge Twello heeft vanaf het begin vertrouwen gekweekt en organiseert de bouw professioneel en in positieve harmonie, super strak.” Bas beaamt dat positiviteit belangrijk is: “Er moet een goede klik zijn voor 100% slagingskans.”

Bas te Riele: "Zeggen wat je doet en doen wat je zegt"

De uitdaging bij dit bouwproject zit ‘m volgens Bas in de complexiteit van veel verschillende ruimtes: magazijn, productie, keuken, vries- en tempereercellen, inpakafdeling en kantoor. En in de grote variëteit van apparatuur en installaties. Dat betekent veel denkwerk over hoogtes, afmetingen, de routing, de temperatuurswisselingen, de hygiëne en de brandvoorzieningen. “Ons 3d BIM-model ondersteunt daarbij de opdrachtgever, installateurs, toeleveranciers, architect en ons in het voor- en uitvoeringsproces.”

Aandachtvolle samenwerking

StarCuisine en Aan de Stegge Twello hebben elkaar gevonden in aandacht. Lart: “We zien dat het bouwbedrijf het bouwproces beheerst, net zoals wij ons foodproces beheersen. En iets meer doet door mee te denken. Wij doen dat ook. We zetten net dat stapje extra om een gerecht echt lekker te maken en er mooi uit te laten zien. Die aandacht zorgt ervoor dat mensen jouw naam herinneren, goede feedback geven en nogmaals voor jouw product kiezen.”

“De samenwerking verloopt eerlijk en professioneel,” aldus Lart. Hij geeft aan het bouwtraject als nieuwe ervaring zowel moeilijk, spannend als ontzettend leuk te vinden. Ook Bas heeft de samenwerking als prettig en opbouwend ervaren: “Bij Lart herken je zijn bedrijfskundige achtergrond, hij denkt in grote processen, maar geeft ook aan als hij over zaken wil nadenken. Dat respecteren we.” Volgens planning is de bouw in december 2021 gereed.
“Daarna volgt de verhuizing en kunnen we verder vooruitkijken”, besluit Lart.

www.StarCuisine.nl
www.adst.nl

Beeld: ©Cor Salverius Fotografie

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021