Renovatie zorgt ervoor dat hygiëne op peil blijft
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Renovatie zorgt ervoor dat hygiëne op peil blijft

  • 15 november 2021
  • Door: Marjolein Straatman

Zonder brandschone bedrijfsruimten geen kwaliteit, zo vinden ze bij Medaillon Topvlees en Ülkem Döner. De twee bedrijven hebben niet alleen het product vlees gemeen; ze waren allebei onlangs ook onderwerp van renovatie. Het zorgt ervoor dat de hygiëne op peil blíjft.

“Op het blok spreekt het vlees de waarheid. En als de hygiëne niet op orde is, gaat de kwaliteit verloren.” Het is een waarheid als een koe die uit de mond van directeur Bert Rozenboom klinkt. Op de werkvloer van ‘zijn’ Medaillon Topvlees uit ’s-Gravenzande moet alles spic en span zijn voor het rund-, kalfs-, lams-, paarden- en varkensvlees dat het bedrijf levert aan slagerijen in het land. Dat geldt natuurlijk ook ten aanzien van de voedselveiligheid. “In de loop der tijd zijn er wat beschadigingen ontstaan, zoals deuken in de wanden van onze snijderijen. Die wilden we aanpakken. Omdat deze beschadigingen niet zijn op te lossen met een verfje, en hygiëne een serieuze zaak is, was er een renovatie nodig.”

Antibacterieel en antiviraal

De twee meter hoge panelen in de snijderijen -het kwetsbare stuk zoals Bert dat noemt- waren gebutst maar konden niet worden vervangen. Daarom zijn er Sealwise WCB-panelen overheen geplaatst. Groot voordeel van deze panelen is dat ze door en door antibacterieel zijn en de toplaag door en door antiviraal is. “Behalve in de snijderijen, is het ook in een aantal koelcellen aangebracht. Hetzelfde geldt voor een ruimte in ons bedrijf die eerst dienstdeed als magazijn. Dankzij de nieuwe platen op de wanden en de plafonds voldoet deze nu aan de eisen voor een moderne productieruimte. Ze werden zonder problemen over de oude tegels heen geplaatst. Alles ziet er weer strak en netjes uit”, zegt Bert. “Mede dankzij de renovatie kunnen we blijven voldoen aan de heersende hygiëneregels. Sterker nog: we kregen zelfs complimenten bij de certificering voor de BRC.”

Bert Rozenboom

Halal en hygiëne

Een stuk zuidelijker -over de grens in het Belgische Kapellen om precies te zijn- vinden we in het bedrijfspand van Ülkem Döner eveneens Sealwise WCB-platen aan op de wanden en plafonds. Ook hier was de bedrijfsvloer kort geleden de setting voor een renovatie. “Kwaliteit is onze prioriteit. Daarnaast is het essentieel dat al ons vlees halal is; een eigenschap die heel veel te maken heeft met goede hygiëne. De omstandigheden op de vloer moeten tiptop in orde zijn”, zegt technisch manager Asad Tahib. 

De vleesverwerker levert döner kebab en andere vleesproducten van kip, kalkoen en kalf aan supermarkten, grillrooms en pizzeria’s in Nederland en België. Ook gaat er maandelijks een container kebab naar Hong Kong. “Ons pand is 30 jaar oud en bood voor onze komst ook al onderdak aan een vleesverwerker. De wanden zijn in de loop der jaren verkleurd en op verschillende plekken beschadigd. Nu zijn onze twee grote hallen dankzij de nieuwe platen op muren en plafonds weer fris, wit en strak. We maken dagelijks onze tafels, machines, vloeren en muren schoon. Dat gaat nu gemakkelijker en sneller. Dat komt door het gladde oppervlak van de wanden”, vertelt Asad.

Minder contaminatie

De Sealwise WCB-platen die bij beide bedrijven zijn geplaatst bestaan uit gerecycled UPVC dat recyclebaar is. Ze worden zowel bij renovatie als in nieuwbouw toegepast en zijn volledig waterdicht. Het van origine Britse Sealwise is verantwoordelijk voor deze oplossing, die het aanvankelijk ontwikkelde voor toepassing in de zorg. “Dankzij de verschillende eigenschappen is het materiaal ook heel geschikt voor de voedingsindustrie, omdat het onder meer de kans op contaminatie verkleint”, zegt Ernest Conradi, algemeen manager van Sealwise Nederland, dat in Waalwijk is gevestigd. “Ook als het materiaal een beschadiging oploopt -een ongeluk zit immers in een klein hoekje- houdt het zijn antivirale en antibacteriële werking. De platen kunnen op verschillende andere materialen worden geplaatst. Ook op beton en tegelwerk, zoals bij Medaillon Topvlees is gedaan. Bovendien kan er snel worden gewerkt dankzij het lichte gewicht en speciale lijm met korte droogtijd.”

Jack Pluim

24/7

Het zijn factoren die het werk van Jack Pluim makkelijker maken. De nieuwbouw- en renovatiespecialist van Jackit uit Beekbergen heeft al enige tijd een samenwerking met Sealwise Nederland. Hij plaatst de Sealwise WCB-platen bij voedselproducerende bedrijven door het hele land. Vakwerk leveren vindt hij belangrijk. En ook: dat het bedrijf in kwestie geen hinder ondervindt van een renovatie. “Onze klanten moeten zo veel mogelijk hun normale productie kunnen blijven draaien. Daarom werken we 24/7 als dat moet, dus ook in de weekenden en op feestdagen. Zowel bij Ülkem Döner als bij Medaillon Topvlees hebben we zo veel mogelijk op de zaterdag en zondag gewerkt”, zegt Jack.

Geen downtime

Die flexibiliteit en snelheid hebben er mede voor gezorgd dat dönerleverancier Ülkem bij Jack terechtkwam. “We hebben vervanging van onze panelen overwogen. Maar we kwamen er al snel achter dat de productie te lang moest worden stilgelegd. Voor ons was dat geen optie”, zegt Asad. “Met Jack was de klus in één weekend geklaard. Zonder downtime. Er is heel professioneel gewerkt. Daarom willen we, naast onze twee grotere, nu ook onze kleinere hal laten renoveren met Sealwise WCB.”

De renovatie in ’s-Gravenzande nam iets langer in beslag; in totaliteit zo’n anderhalve week. Bert vond het prettig dat de operatie plaatsvond in nauw overleg. “Er is goed naar ons geluisterd en flexibel omgegaan met onze situatie. Zo werd er in de renovatiewerkzaamheden bijvoorbeeld ingespeeld op het feit dat onze varkenssnijderij meestal eerder op de dag klaar is dan de rundersnijderij. Verder heeft de hele renovatie geen indruk op mij achtergelaten; in positieve zin! Ik heb er weinig van gemerkt en geen last van ondervonden.”

Breaking News

Plastica Plaat introduceert
Nieuwe generatie beschermpanelen en wandaansluitingen

In samenwerking met Sealwise Nederland en Jackit Beekbergen heeft Plastica Plaat een nieuw product ontwikkeld voor de voedingsindustrie, dat vanaf 2022 verkrijgbaar is voor de markt. 

Naast de vraag naar Sealwise WCB, werd Jackit in toenemende mate gevraagd naar hoge kwaliteit beschermpanelen voor wanden en wandaansluitingen op vloeren, die beschermen tegen impact in productieruimtes, door en door antibacterieel zijn én een hoge brand- en rookveiligheid bieden. Zowel keuringsinstanties als het management stellen hoge eisen; maximale bescherming tegen contaminatie heeft prioriteit. De traditionele oplossingen voldoen vaak niet. Jackit wendde zich tot Sealwise Nederland en Plastica Plaat met de vraag of een dergelijk product, specifiek voor de voedselindustrie, te creëren zou zijn. 

Die uitdaging is Plastica Plaat aangegaan! Het resultaat komt begin 2022 op de markt: veilige, antibacteriële en antivirale wandpanelen met een hoge brandklasse (Bs1d0).

www.medaillontopvlees.nl
www.ulkem.eu
www.jackit.nl
www.sealwise.nl

Beeld: ©Fotobureau Roel Dijkstra

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021