Goede reinigingsproducten helpen om op een adequate manier met voedsel om te gaan. Soms doen ze zelfs meer dan waarvoor ze zijn bedoeld. Bij Rodé Vis leiden ze ook tot verduurzaming en een interessante kostenbesparing.
Als het érgens beter kan en er ook maar een kans is dat een innovatie leidt tot verdere stroomlijning, wil Willem de Vries het weten. De kwaliteitsmanager van Rodé Vis op Urk slaat dan meteen aan het meten in zijn lab. Daar vindt ook de reguliere bemonstering van de binnengekomen zalm en overige vissoorten plaats. En wekelijkse worden er swabs van omgevingsfactoren zoals product en equipment geanalyseerd. Alles voor de voedselveiligheid en kwaliteit. Rodé Vis levert overwegend zalmproducten, aan verschillende klanten. Wekelijks komen er vanuit Noorwegen grote hoeveelheden kweekzalm binnen bij het bedrijf, dat vier productielocaties heeft in het vissersdorp.
Tussen de vangst, uit een Noors fjord, en de aankomst op Urk zit slechts 48 uur. “Dat betekent dat de vis kakelvers is als hij binnenkomt”, vervolgt Willem. “En dus ook dat áls er een afwijking zou ontstaan, dit te wijten is aan één van de drie ‘M’s: mens, materiaal of middelen. Daarom zijn regelmatige metingen en controles van de bedrijfsprocessen zo belangrijk.” Een goede uitvoering van de reiniging- desinfectiewerkzaamheden is daarin een essentieel onderdeel. De diverse productielijnen krijgen grote hoeveelheden vis te verstouwen die hun sporen achterlaten op machines, waaronder reststukken en slijm. Een externe schoonmaakploeg komt dagelijks voor de reiniging; schuimreiniging met hoge- of lagedruk. “Tot tevredenheid. Dankzij metingen wist ik dat onze hygiëne van hoog niveau was. Maar als schoonmaken nog slimmer kan, wil ik het wel meteen weten. Daarom was ik meteen getriggerd toen ik hoorde over een enzymatische reiniging die onder meer de biofilm aanpakt. Dit laagje kan ontstaan uit organische vervuiling op oppervlakten. Bacteriën kunnen zich erin nestelen en het is lastig te verwijderen. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt.”
Kwaliteitsmanager Willem de Vries aan het werk in zijn lab, met Jør Muller van Christeyns
De enzymatische reiniger in schuimvorm komt uit de koker van Christeyns, internationaal producent van reinigings- en desinfectiemiddelen met een Nederlandse vestiging in Nieuw-Vennep. Christeyns ontwikkelt producten voor sectoren als de voedingsindustrie, retail, professionele keukens en wasserijen en levert producten in meer dan 50 landen.
Op de eigen bedrijfsvloer nam Willem de proef op de som. Eerst wilde hij meten wat de situatie was. In overleg en samenspel met accountmanager food hygiëne Jør Muller van Christeyns, controleerde hij met behulp van contrastvloeistof in twee stappen tien plekken op de aanwezigheid van organische vervuiling en biofilm. “Bij zes werd organische vervuiling aangetroffen, wat vrij normaal is. Op vier van de tien bevond zich biofilm”, vertelt Willem. “Onder begeleiding van Christeyns zijn we toen vrij snel gestart met een traject van enzymatische reiniging. De resultaten lieten aan duidelijkheid niets te wensen over. Een week later was zowel de organische vervuiling als de biofilm verdwenen.”
Van de productievloer van het visbedrijf was inmiddels de vraag gekomen of de machines waren gepoetst. Enige verkleuring door externe invloeden is normaal. Maar nu blonken ze ineens als een bel. Willem vervolgt: "De diepe reiniging zie je direct terug op het totale equipment! Een ander voordeel is het positieve effect op het afvalwater, omdat het product van Christeyns biologisch veel beter afbreekt. Metingen in het afvalwater wezen uit dat er sprake is van een lager niveau CZV, wat staat voor chemisch zuurstofverbruik. Het afvalwater is dus schoner. Dat is niet alleen duurzamer, maar levert ons ook een besparing op de afvalwaterkosten op. De toepassing van de enzymatische reinigingsproducten van Christeyns is intussen opgenomen in onze reinigings- en desinfectie procedures."
Elke industrie heeft zijn eigen verontreiniging en daarmee ook een eigen aanpak nodig. Christeyns stemt de schoonmaaklijn daar in samenstelling op af. “Onze enzymatische reiniger kan deel uitmaken van zo’n lijn en heeft veel voordelen. De enzymen zorgen voor een diepere reiniging waardoor de leidingen schoon blijven”, zegt Jør. “Enzymatische producten ‘verknippen’ vet in het afvalwater in glycerol en vetzuren. Dat geldt ook voor het product dat bij Rodé Vis wordt gebruikt. Dankzij de enzymen wordt de bacteriële activiteit die het water zuivert, versneld. De besparing op afvalwaterkosten is natuurlijk interessant in een tijd waarin deze steeds hoger worden. Schoner afvalwater heeft ook als voordeel dat een waterzuiveringsinstallatie minder werk heeft, wat weer leidt tot minder energieverbruik. We blijven innoveren. Net als Willem onderzoeken we voortdurend waar het beter kan. Zo wordt ook het reinigen zélf steeds schoner.”
www.rodevis.nl
www.christeyns.com
Beeld: Ton Kastermans Fotografie
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021