Renoveren foodbedrijven onder tijdsdruk
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Renoveren foodbedrijven onder tijdsdruk

  • 14 juni 2021
  • Door: Marjolein Straatman

Stilstand is achteruitgang en downtime zorgt voor derving. Reden waarom een renovatie zo strak mogelijk moet worden ingepland. Renovatiespecialist JacKit werkt 24/7 én gaat de samenwerking aan zodat de productie zo snel mogelijk kan worden hervat.

Vroeg of laat is renovatie noodzakelijk. Deuken in de wand, afbladderende verf en gaten en scheurtjes zijn soms een flinke sta-in-de-weg met het oog op voedselveiligheidseisen. Tegelijkertijd komt renoveren nooit echt goed uit. Het is een spanningsveld dat Jack Pluim maar al te goed kent. Met zijn kit-en renovatiebedrijf JacKit, geworteld in Beekbergen, dragen hij en 25 medewerkers zorg voor de renovatie en vervanging van wanden en plafonds in bedrijfsruimten. Desnoods ’s nachts.

“Een van onze klanten had de productie vanwege renovatiewerkzaamheden stilgelegd tot donderdag. Toen we dinsdag al klaar waren was hij heel blij. Die snelheid is belangrijk. Ruimte om te experimenteren is er niet; het moet in één keer goed. Daar werken we hard voor”, zegt Jack Pluim, directeur van JacKit.

Sealwise

Het hoge arbeidsethos heeft er hoogstwaarschijnlijk aan bijgedragen dat hij al meer dan 25 jaar oplossingen levert aan verschillende bedrijven in de voedingsindustrie. Om zijn klanten nog beter van dienst te zijn, ging Jack recent een samenwerking aan met Sealwise Nederland, die panelen voor wanden en plafonds produceren. Sealwise WCB-panelen zijn vervaardigd van gerecycled PVC, volledig circulair en hebben verder onder meer als eigenschappen dat ze antibacterieel en antiviraal zijn, laat Jack weten. Dat maakt deze nieuwe generatie (U)PVC-panelen niet alleen geschikt voor de zorg -waar het idee ervoor ontstond- maar ook en met name voor toepassing in de voedingsindustrie. 

Tevreden klant

Het is niet de enige vorm van samenwerking die de renovatiespecialist ondersteunt richting klant. Renovatie vraagt ook om een goed samenspel met andere betrokkenen. Zo staan wanden en plafonds natuurlijk niet op zichzelf, maar zijn deze in een goed functionerende bedrijfsruimte onlosmakelijk verbonden met een passende vloer. “Het punt waar vloer en wand elkaar raken, is meteen ook het zwakste punt van de ruimte”, zegt Jack. “Een optimale aansluiting is cruciaal gelet op zaken als hygiëne en het voorkomen van lekkages.” 

‘Ruimte om te experimenteren is er niet; het moet in één keer goed’

Ook een goede aansluiting tussen andere werkzaamheden is strikt noodzakelijk voor elk proces; renovatie of nieuwbouw. Jack heeft in dat opzicht goede ervaringen met de nabijgelegen Ruys Groep uit Apeldoorn. De onderneming levert al meer dan 45 jaar industriële vloeren aan verschillende bedrijven in binnen- en buitenland, onder meer aan de voedingsindustrie. De twee ondernemers troffen elkaar in de loop der jaren dan ook vaak op dezelfde projecten in de branche. Met een gemeenschappelijk einddoel voor ogen: een tevreden klant. “Een goede coördinatie is cruciaal voor het proces. Zeker bij renovaties luistert het nauw, omdat er vaak sprake is van een strakke planning. Inmiddels hebben zowel JacKit als wij ruimschoots ervaring met werken onder die tijdsdruk, en met ‘doen wat je belooft’. We komen de ander geregeld tegen op projecten en respecteren elkaar”, zegt directeur Hendrik Ruys. 

Gezamenlijke projecten

Ruys en JacKit bevelen elkaar geregeld aan bij klanten voor renovatie. Het is vanuit die verstandhouding dat de twee in het vervolg nu ook gezamenlijk en vooraf gecoördineerde renovatieprojecten kunnen aanpakken. “Het voordeel daarvan is dat de klant hiermee een totaaloplossing in handen heeft”, vervolgt Jack. “Door het bundelen van de krachten kunnen Ruys en JacKit complete renovaties realiseren in een kort tijdsbestek.” 

Lastige situaties

De combinatie van jarenlange ervaring, expertise en innovatieve producten kan van pas komen in de uitdagende situaties die de praktijk van alledag soms oplevert. Ad-hoc oplossingen zijn beide bedrijven niet onbekend. Dat bleek onlangs nog, bij Ruys’ werkzaamheden voor een vleesverwerkend bedrijf; een snelle renovatie van betonnen stootbanden. Tijd was ook hier een cruciale factor en de productie moest zo snel mogelijk doorgang vinden. Ruys schakelde JacKit in en al snel is er gezamenlijk een solide en hygiënische oplossing gevonden. ‘’We kwamen tot een beter idee in de kortst mogelijke tijd; het beste van beide werelden dus’’, zegt Hendrik.

Binnenkort starten de bedrijven samen een project bij een visverwerkend bedrijf op Urk. Onlangs realiseerde Ruys de vloeren voor de uitbreiding van het bedrijfspand. Zodra de bestaande productie naar het nieuwe gedeelte is verhuisd, volgt een renovatie; van JacKit met Sealwise en Ruys realiseert de slijtvaste KORODUR Pantserdekvloer. Hendrik: “Samen kun je tot de beste oplossingen komen.”

www.ruysgroep.nl
www.jackit.nl 

Beeld: © Koos Groenewold

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021