Duurzaamheid tot aan de achterkant, exponentiële groei, transport met eigen vrachtwagens en een omvangrijk assortiment zijn slechts een paar kenmerken van Adri & Zoon, totaalleverancier van vis. Om de gewenste automatisering te bewerkstelligen, werd een bedrijf gevonden dat net zo vooruitstrevend is: Jansen Techniek.
Wat in 1983 begon met een plaatselijke mossel- en kreefthandelaar uit Yerseke, is krap veertig jaar later uitgegroeid tot een toonaangevend totaalleverancier van allerlei vissoorten afkomstig van over de hele wereld. Wekelijks worden bij Adri & Zoon – nog altijd gevestigd in Yerseke - acht vrachtwagens met kweekzalm uit Noorwegen aangevoerd. Daarnaast verwerkt en verkoopt het bedrijf kabeljauw, verschillende diepvriesvissen en Zeeuwse en Franse schaal- en schelpdieren. “Mosselen en kreeft van hier op de dijk behoren ook nog altijd tot ons assortiment,” vertelt Jacco van Burg, Productiemanager bij het bedrijf. Op drukke dagen worden vanuit Adri & Zoon 350 tot 400 afnemers uit Nederland en omringende landen van vis voorzien. Het transport daarvoor wordt met eigen vrachtwagens gerealiseerd. “Met de groei de afgelopen jaren kwam ook de behoefte om meer activiteiten in eigen beheer onder te brengen, waaronder de verwerking van vis. Met dat totaalpakket en de korte lijnen met leveranciers en afnemers onderscheiden we ons van concurrenten. En onze klantvriendelijkheid speelt ongetwijfeld ook mee,” glimlacht Van Burg.
Sinds een aantal jaren is Jansen Techniek de vaste technische partner van Adri & Zoon. Dit Puttense bedrijf heeft de wortels in de kippenindustrie, maar is ook al een poos actief in de visverwerking. “Eerder hebben ze hier onder andere een kleine witvisfileerlijn en een verwerkingslijn voor zalm gerealiseerd,” aldus Van Burg. “Het werkt zoveel efficiënter met een partij die ons bedrijf kent. Maar bovenal leveren ze kwalitatief uitstekend werk. En net als wij nemen ze ons product als uitgangspunt.”
Op alle vlakken voert Adri & Zoon continu professionaliseringsslagen door. Zo behaalt het bedrijf jaarlijks het hoogste niveau bij de IFS certificering. De voedselveiligheid is dus meer dan geborgd. Ook wat duurzaamheid betreft zet het bedrijf graag een stap extra. Van Burg: “Vorig jaar zijn we een samenwerking aangegaan met Ekofish uit Urk. Zij vissen met een nieuw systeem waarmee schollen, voor ze gedood worden, eerst verdoofd worden. Verder is onze recente uitbouw uitgevoerd volgens de BREEAM-eisen. Ook worden de tempex dozen waarin de vis wordt aangeleverd, geshredderd en in blokken geperst. Daarna wordt het bij een ander bedrijf honderd procent gerecycled. Dus we proberen ook aan de achterkant van ons bedrijfsproces duurzaam te zijn.”
Uiteraard kampt de vishandelaar ook met de nodige uitdagingen. “Het gaat dan vooral om het borgen van onze grondstof, met name kabeljauw. Voorheen haalden we die het hele jaar door uit Noorwegen, maar daar gelden steeds strengere quota. Nu komt alleen de winterkabeljauw nog uit Noorwegen, maar ook buiten die periode is er vraag naar. Om daaraan te kunnen voldoen, wijken we sinds een paar jaar uit naar IJsland. Daar komt nu zo’n zestig procent van onze grondstof vandaan – behalve kabeljauw ook roodbaars en koolvis.”
Hoewel de internationaal georiënteerde vishandel uit IJsland flink groeiende is, staat de manier van verwerken en leveren nog in de kinderschoenen. Van Burg licht toe: “Noorwegen levert de vis netjes gewogen, gesorteerd en zonder kop aan in tempex boxen. Vanuit IJsland krijgen we de vis bruto aangeleverd in tubes.” Daarom worden er plannen gemaakt om de aanvoer vanuit IJsland te optimaliseren. Tussentijds is in Yerseke begin dit jaar een nieuwe fileerlijn opgezet om het extra werk én de groei te kunnen opvangen. Daarvoor werd opnieuw Jansen Techniek ingeschakeld.
Afgelopen zomer (2020) werden bij Jansen Techniek de eerste grove schetsen over de schutting gegooid. Na een proces van intensief overleg is de lijn zo’n vijf maanden later al operationeel. Voordat de vis op de band komt, wordt-ie automatisch gewogen en gesorteerd op een lijn die eerder door het Puttense bedrijf werd gebouwd. Op de nieuwe lijn wordt vervolgens, afhankelijk van de herkomst (IJsland of Noorwegen), de kop of kraag verwijderd. Daarna wordt de vis automatisch gefileerd, (indien gewenst) ontveld en ingepakt. Ook wordt intussen handmatig de haas eruit gesneden en op verlichte snijplanken gecontroleerd op wormen. Het afval wordt afgevoerd via een vacuüm afzuigsysteem dat is aangesloten op de lijn. Het wordt door een ander bedrijf gebruikt, voor producten voor humane consumptie. Van Burg is meer dan tevreden: “De totale verwerkingstijd voor een gemiddelde vis is nu anderhalve minuut en de filets zien er ongeschonden uit. Bovendien is onze capaciteit verdubbeld!”
www.jansentechniek.nl
www.adrienzoon.com
Beeld: © Deep Kreativ
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021