Bijna anderhalf jaar verder in Covid-19 tijd. Als we één ding hebben geleerd van deze pandemie, is het wel dat niets belangrijker is dan onze gezondheid. Toch? Of zijn er door de pandemie belangrijkere zaken naar de achtergrond verdrongen? Realiseren we ons echt niet dat er binnen afzienbare tijd niet voldoende (gezond) voedsel meer is, geen (gezonde) vis meer in de oceanen en te weinig groenten en fruit om te kunnen verwerken? We kiezen er te vaak voor om weg te kijken. Dat kan niet meer. Het roer moet om.
Dit is écht niet de laatste pandemie die we gaan meemaken. Ook dát weten we allemaal. Of dit Covid-19 virus nu is geëxplodeerd door het eten van een broodje vleermuis of in een laboratorium, of het een deel is van een grotere conspiracy theorie of een broodje-aap-verhaal; de gevolgen voor de wereld zijn gigantisch. We kunnen toekomstige pandemieën niet voorkomen, zo simpel is het helaas. Wat we wél kunnen doen is zorgen dat de juiste maatregelen zijn getroffen om de veiligheid op orde te hebben. Veiligheid voor alle medewerkers van voedselproducerende en -verwerkende bedrijven en de bedrijven die ervoor zorgen dat veilig voedsel zijn weg vindt naar de consument.
Te lang is vooral gekeken naar de kosten. Is renovatie uitgesteld, of uitgevoerd met minimale middelen. Wanden, vloeren, plafonds, productieruimtes; je hoeft geen wetenschapper te zijn om te weten dat contaminatie een groot gevaar is. Hoeveel besmettingen zijn er niet geweest in de branche? Gelukkig is er een omslag gaande. Veel bedrijven zien in dat investeren in gezondheid en veiligheid prioriteit heeft. Zij weten dat er op een veilige, duurzame én verantwoorde wijze kan worden gebouwd en gerenoveerd.
De mogelijkheden zijn er: door gebruik te maken van antibacteriële wanden en plafonds die ook nog eens antiviraal zijn. Niet alleen een coating maar sterk en door en door. Niet geproduceerd op basis van nieuwe op olie gebaseerde grondstoffen, maar van gerecycled materiaal. Brandwerendheidklasse Bs1d0 én volledig circulair. Een kleine stap die meer kost? Misschien wel. Maar ook een stap die laat zien dat je als bedrijf gezondheid en veiligheid voorop stelt en bijdraagt aan een duurzame toekomst.
Het roer moet om. En snel ook.
Ernest Conradi
Manager Sealwise Nederland
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021