De afgelopen jaren realiseerde Willy Naessens Nederland meerdere koelhuizen in de voedingsindustrie, waaronder het nieuwe pand voor Wilko Fruit in Breda, fase 2 en 3 van de logistieke DC’s voor the Greenery in Barendrecht en het nieuwe pand van Kivits-Goes Handling en VGK Cool Logistic in Ridderkerk. Allemaal met het eigen prefab betonconcept.
Van ontwerp, engineering, productie van de prefab betonelementen, grondwerk, transport en montage tot en met de oplevering; Willy Naessens beheert en begeleidt het hele bouwproces zelf. Het van origine Belgische bedrijf is sinds 2015 actief in Nederland en gevestigd in Nieuwkuijk (NB). Naessens is specialist in het bouwen van bedrijfshuisvesting middels een eigen prefab betonconcept: robuust, esthetisch, veilig en waardevast. “Dankzij onze ‘verticale integratie’, zoals wij het noemen, hebben wij alle belangrijke aspecten binnen een bouwproces in eigen hand”, zegt Jeroen de Bonth, directeur van Willy Naessens Nederland. “Hierdoor is er één aanspreekpunt voor de klant. We denken het liefst vanaf het allereerste begin mee.”
Samen tot een goed resultaat willen komen; dat is een belangrijk kenmerk van het bedrijf. “Op de werkvloer heerst een familiaire en warme sfeer”, vertelt medewerkster Suzan Dorgelo. “Korte lijntjes en snelle communicatie zijn voor ons essentieel. Niet alleen onderling, maar ook, of misschien wel juist, met onze klanten. Dat werkt gewoon het prettigst.” De Bonth bevestigt: “We zitten graag náást de klant, om zo een optimaal pand te kunnen ontwerpen binnen ons betonconcept. Dat zorgt bovendien voor een goede, concurrerende prijs-/kwaliteitverhouding”.
Anders dan in het werk gestort beton, werkt Willy Naessens met geprefabriceerd, ofwel voorgefabriceerde betonelementen. De elementen voor de constructie van een gebouw worden in de eigen fabrieken van Willy Naessens geprefabriceerd, waarna ze rechtstreeks en in hun geheel naar de bouwplaats worden gebracht. Eenmaal ter plaatse worden ze direct in elkaar gemonteerd. “Dit zorgt voor een snel en overzichtelijk bouwproces. Bovendien zijn de kwaliteit en planning hiermee gewaarborgd.”
“Daarnaast worden er steeds hogere eisen gesteld aan de kwaliteit van nieuwe bedrijfspanden”, vervolgt De Bonth. “Deels door de klanten zelf, maar zeker ook opgelegd door de overheid, via strenge wet- en regelgeving. Omdat we meerdere voedselverwerkende bedrijven in onze portefeuille hebben, weten we wat er speelt in de branche. Denk bijvoorbeeld aan de HACCP-regels en de compartimentering ten behoeve van de brandwerendheid.”
Mede door die strenge wet- en regelgeving wordt het gebruik van beton steeds populairder, merkt de directeur op. Over het waarom, zegt hij: “Beton is van nature robuust, brandveilig en heeft een lange levensduur. Bijkomend voordeel is het accumulerend vermogen: de grote massa zorgt ervoor dat de temperatuur goed te reguleren is en dus constant kan blijven. Beton is mede daardoor uiterst geschikt voor bedrijfspanden in de voedselindustrie.”
Prefab beton levert, al dan niet in combinatie met staal, een multifunctioneel eindresultaat op. “Het wordt gebruikt voor vrieshallen, distributiecentra, kantoren, parkeergarages, bedrijfsunits, opslag gevaarlijke stoffen, noem het maar op. Ons prefab beton voldoet aan de strengste eisen en aan de huidige wet- en regelgeving. We geloven in ons product en passen het aan als de omstandigheden daarom vragen. Denk hierbij aan volledig brandwerende compartimenteringen voor de opslag van gevaarlijke stoffen. Dankzij deze flexibiliteit sluiten we goed aan bij de behoeften en wensen van de klant. Die wensen en eisen zetten we direct om in een geoptimaliseerd bouwplan”, aldus De Bonth.
Ook binnen de organisatie streeft Naessens naar kwaliteit. KAM coördinator Yme Jager: “We zijn gecertificeerd voor ISO 9001, ISO 14001 en VCA**. Afgelopen maand doorliepen we wederom met goed gevolg een surveillancecontrole; iets om trots op te zijn”, besluit hij met een brede glimlach.
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021